11. 4. 2018 - Současným tancem jde vyjádřit cokoli. TANECVALMEZ připravuje jarní taneční menu.
V dubnu se mohou diváci těšit na plkání u kávy s Holektivem, hlavním chodem pak bude Bon App‘! francouzského choreografa Nabila Ouelhadje. „Je to skvělé vystoupení na aktuální téma vaření, kde se vedle tanečníků představí i beatboxer,“ láká ředitelka festivalu Milada Borovičková. V květnu zavítá do Zlína elitní Spellbound Contemporary Ballet z Itálie a prostor dostane i tvorba českých autorů Jiřího Kyliána či Marka Svobodníka, jehož Chvilka POEzie potěší fanoušky hororu a Edgara A. Poe.
Tři performerky ze souboru Holektiv propojují v divadelním představení Kaffeeklatsch tanec, akrobacii, humor a kávu. Svým vystoupením zahájí 21. dubna v Zašové již jedenáctý ročník festivalu TANECVALMEZ. Od gastro tematiky se nevzdálí ani tanečníci z Francie, jen budou místo kávy tančit o vaření. Choreografie Bon App'! (Dobrou chuť!) od Nabila Ouelhadje se s nadhledem a vtipem vyjadřuje k tématům stravování, konzumu, plýtvání a blahobytu. Vystoupení se odehraje 30. dubna ve Valašském Meziříčí.
Poslední festivalový večer bude patřit třem souborům. Ve Zlíně 6. května vystoupí Spellbound Contemporary Ballet s čísly How to pray (Jak se modlit) a Formami, které na festivalu oslaví premiérové uvedení. „Soubor tvoří tanečníci z celého světa na velmi vysoké úrovni,“ popisuje Borovičková. Následovat bude černá groteska Chvilka POEzie od Marka Svobodníka na motivy známé básně Havran a představení pro osm tanečnic Padající andělé z dílny Jiřího Kyliána, jehož díla ztvárnilo na 80 tanečních škol a souborů z celého světa.
PROGRAM FESTIVALU TANECVALMEZ 2018
Kaffeeklatsch Holektiv (ČR)
Bon App'! Nabil Ouelhadj (FR)
(choreografie Nabil Ouelhadj)
Formami a How to pray Spellbound Contemporary Ballet (IT)
Padající andělé Národní divadlo Moravskoslezské (ČR)
(choreografie Jiří Kylián)
Chvilka POEzie Pražský komorní balet (ČR)
(choreografie Marek Svobodník)
Zdroj: Plánková Petra
Foto Holektiv Dita Havránková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.