Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Do hospod míří speciální várka piva k příležitosti letního slunovratu

Do hospod míří speciální várka piva k příležitosti letního slunovratu

21. 6. 2012 - UHERSKÝ BROD - Tým pivovaru v Uherském Brodě nabízí na oslavu letního slunovratu a svatojánské noci speciální várku piva s příchutí bylinek a konopí s názvem Janův elixír. Čepovat jej bude od pátku 22. června 2012 až do vyčerpání zásob více než 100 hospod ve Zlínském kraji.

Janův elixír je ochucený světlý ležák s obsahem alkoholu 4,5 % obj. „Chtěli jsme pivařům dopřát možnost pocítit atmosféru svatojánské noci. Podle pověr se v tuto magickou noc sbírají léčivé byliny. Proto byl při výrobě tohoto piva použit extrakt konopí, kardamomu a meduňky,“ uvedl Tibor Nechala, obchodní ředitel Pivovaru Uherský Brod. Kromě bylin a koření v něm ucítíte také lahodnou příchuť medu. Všechny chutě jsou sladěné v harmonickém celku a pivo je příjemně plné a chlebnaté, jak je u tradičního českého ležáku běžné. Pivo neobsahuje látku Tetrahydrocannabinol (zkráceně THC).

Janův elixír se vyrábí v Pivovaru Vysoký Chlumec na Sedlčansku, jednom z nejstarších doposud vyrábějících pivovarů v Čechách. Při jeho výrobě jsou použity kvalitní suroviny a tradiční technologie, jejichž základem je oddělené kvašení nejprve v otevřených kádích na spilce a dlouhá doba zrání piva v ležáckých tancích v pozdější fázi výroby.

Svatojánská noc z 23. na 24. června je od nepaměti spojována s nadpřirozenými silami a kouzly. Byliny posbírané o této magické noci mají podle lidových pověr mnohonásobně silnější moc uzdravovat nemocné. Některé rituály, spojené s oslavou letního slunovratu, se zachovaly dodnes a staly se součástí lidového folklóru – někde se například přeskakuje svatojánský oheň, jinde mladé dívky házejí věnce letních květů do potoků a řek. V minulosti se v den svatého Jana ihned po rozednění prodávala na trzích bájná mandragora, která údajně dovedla přičarovat lásku milované osoby.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz