Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Flora Olomouc slaví 60 let od první zahradnické expozice

Flora Olomouc slaví 60 let od první zahradnické expozice

18. 4. 2018 - Novodobé pojetí expozice předvede jarní etapa mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc 2018. Ta se veřejnosti představí 26. – 29. dubna 2018 v pavilonech a přilehlém parku Výstaviště Flora.

 

Hlavní expozice s názvem „Pugét pro Floru“ v pavilonu A se tentokrát ponese v duchu oslav 60 let od první květinové výstavy na Floře. Další výstavní pavilony a venkovní prostory budou patřit veletrhu zahradní mechanizace Hortifarm, oblíbeným Jarním zahradnickým trhům a záplavě barev a vůní květinami osázených záhonů.

„Návštěvník ústřední expozice v pavilonu A může díky soudobému principu instalace zažít jedinečný kontakt s exponátem. Symbolika narozeninové kytice je Adrianinou nití celé projekce největšího pavilonu olomouckého výstaviště,“ nastínila pojetí novodobé výstavy její autorka Lucie Radilová z Atelieru zahradní a krajinářské architektury Zdeňka Sendlera.

Interaktivní zóna pod severní galerií nabídne výstavu Kytice – od barokní kompozice po modernu ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc. „Návštěvníci se mohou v pavilonu A dále těšit na floristickou show a květinový workshop, který doplní interaktivní stěna, do které může návštěvník vložit svůj květinový vzkaz Floře. Každý se tak může stát součástí procesu tvorby floristické instalace,“ doplnila Radilová.

04133-Duvody_02.jpg

Prostor pod jižní galerií bude patřit Academii Film Olomouc, která zde nabídne odpočinkový koutek s projekcí filmů s ekologickou tematikou.

„Návštěvníci si velmi oblíbili již tradiční večerní prohlídku pavilonu A, která nebude chybět ani v letošním roce, a navíc bude zpestřena autorským komentářem. Mimořádně na ni naváže retrovečer pořádaný k 60. výročí oslav květinových výstav. Návštěvníci se mohou těšit na talkshow se zajímavými hosty spojenými s olomouckým výstavištěm a recitál Nadi Urbánkové. To vše v pátek 27. dubna od 20 do 22 hodin,“ zve na večerní program ředitel olomouckého výstaviště Jiří Uhlíř.

Záštitu nad akcí převzal ministr zemědělství Jiří Milek a hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Na galerii, terase pavilonu A a v pavilonu B mohou návštěvníci zhlédnout prezentaci českých i zahraničních zahradnických a školkařských firem, představí se zahradnické a zemědělské školy a ke zhlédnutí budou i menší expozice pěstitelů okrasných rostlin. Na terase lze dále ochutnat a zakoupit vybrané potraviny oceněné značkou Klasa.

Přehlídku jarních květinových výpěstků nabídne v pavilonu C expozice Českého zahrádkářského svazu. Na ukázky dřevěných prvků láká Pavilon E chystanou expozicí pod názvem Dřevo v zahradě.

Na děti myslí Iniciativa Zaparkuj se svým stánkem, kde si zdarma může každý zapůjčit stolní a deskové hry,sportovní vybavení či deky. Dále Zaparkuj připravuje netradiční posezení a hřiště na badminton, volejbal či ringo.

04133-Duvody_04.jpg

Palmový skleník ve Smetanových sadech nabízí návštěvníkům exotickou unikátní výstavu Tajemná Indonésie aneb Nová Guinea – Tamtamy času. Atraktivní fauna i flóra, tajemný tropický prales plný rituálních masek, totemů a záhad, stromové chýše, mumie aj.

 

04133-29063287_1923637327647176_2250926930301812736_o.jpg

 

V rámci stěžejní výstavnické akce se návštěvníci mohou těšit na veletrh drobné zahradní mechanizace, zahradnických pomůcek a dalších potřeb Hortifarm a oblíbené Jarní zahradnické trhy. Český svaz chovatelů – ZO Kožušany chystá expozici Jaro na dvorku. Vystavovat se budou jarní odchovy malých hospodářských zvířat. To vše v pavilonu G, H a na venkovních plochách Smetanových sadů.

Jarní etapa nejstarší a také nejproslulejší zahradnické a květinové výstavy v České republice je tradiční přehlídkou jarních květinových výsadeb ve Smetanových sadech. Ozdobou parků jsou nové expoziční záhony s 24 000 kusy tulipánů, narcisů, krokusů a hyacintů. Díky mlatovým cestám může návštěvník parku vstoupit přímo do prostoru záhonu a obdivovat rostliny z bezprostřední blízkosti. Smíšené trvalkové záhony v Rudolfově aleji rozkvetlé jarním aspektem cibulovin představují moderní prvek soudobé zahradní tvorby. Lávka ve Smetanových sadech láká na jedinečný pohled do parku a do Holandské zahrady s 10 000 kusy tulipánů a narcisů. Také v Bezručových a Čechových sadech, rozáriu a v botanické zahradě se může návštěvník těšit z kvetoucích cibulovin a čerpat inspiraci z krásy těchto rostlin.

04133-Duvody_05n.jpg

Na květinovou Floru se opět vyplatí cestovat vlakem Českých drah. Na výstavu se totiž lze svézt se zvýhodněnou jízdenkou VLAK+ Flora.

Brány výstaviště se pro veřejnost otevřou 26. – 29. dubna, denně od 9.00 do 18.00 hodin. Vstupné: online 120 Kč, na místě 150 Kč, rodinné vstupné online 250 Kč, na místě 300 Kč, děti 6 - 15 let 30 Kč, studenti/důchodci 80 Kč, držitelé průkazů ZTP a ZTP/P 60 Kč, doprovod ZTP a ZTP/P zdarma, hromadné školní výpravy vč. pedagogického doprovodu 20 Kč/os. Vstupenky je nutné předložit vytištěné nebo dostatečně čitelné na chytrém telefonu (pouze u pokladny před pavilonem A).

 

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Co: Flora Olomouc – mezinárodní květinová a zahradnická výstava, jarní etapa

Hortifarm - veletrh drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb

Jarní zahradnické trhy – prodejní trhy květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských

výpěstků, zahradnických pomůcek a potřeb

Pořadatel: společnost Výstaviště Flora Olomouc, a.s.

Kde: Smetanovy sady, pavilony A, B, C, E, G, H

Kdy: 26. – 29. dubna 2018, 9.00 – 18.00 hodin

Spolupořadatelé: Český zahrádkářský svaz

 

 

! SOUTĚŽ O VSTUPENKY !

 

 

 

 

 

Zdroj: Michaela Nováková, Výstaviště Flora Olomouc, a.s., redakčně kráceno

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz