27. 4. 2018 - Středočeský kraj se může pochlubit čerstvými vítězi letošní soutěže Regionální potravina. Odborná komise ocenila celkem 8 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi ze středních Čech.
O tuto prestižní značku se zde letos ucházelo 76 produktů od 20 výrobců. Soutěžilo se v devíti kategoriích, jedna zůstala neobsazena. Nejsilnější zastoupení měly mléčné výrobky, do této kategorie bylo přihlášeno 19 výrobků.
Devátý ročník soutěže o nejlepší regionální zemědělské a potravinářské výrobky odstartoval minulý týden. Za Středočeský kraj se letos přihlásilo 76 výrobků, zvítězit však může jen devět z nich, za každou kategorii pouze jediný výrobek. Vybrat vítěze z tak velkého počtu nebylo vůbec jednoduché. Přihlášené výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Soutěž si za dobu své existence vybudovala renomé a popularita výrobků s puncem „Regionální potravina“ stoupá. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
Obliba soutěže stoupá, letos byl největší zájem o mléčné výrobky. V kategorii Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy nebyla cena udělena.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Středočeského kraje 2018 těmto výrobkům:
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Zdroj:Státní zemědělský intervenční fond, Vladimíra Nováková, tisková mluvčí SZIF
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.