30. 4. 2018 - Co může být lepšího než chutný steak? Napadá nás jedině steak doplněný vhodně zvolené omáčky.
Ta totiž celému pokrmu dodá úplně jiný rozměr a na vašem talíři vytvoří dokonalou symfonii chutí. Poradíme vám, s jakými omáčkami si váš steak bude dobře rozumět.
Když se řekne omáčka ke steaku, řadě z vás se určitě vybaví pepřová, hořčičná nebo argentinská chimichurri omáčka. Ty jsou totiž naprostým základem, který nabízí každá lepší steaková restaurace. Tyto tři základní omáčky se mohou připravovat na tisíc různých způsobů – variací je totiž opravdu nespočet. Vy si je samozřejmě můžete připravit i doma, není to nic zvlášť těžkého.
1. V malé pánvi na středním plameni rozpusťte máslo.
2. Přidejte zelený a černý pepř a vařte po dobu 20 sekund v bublajícím másle.
3. Přidejte plamen, přilijte do omáčky víno a přiveďte k varu.
4. Vařte po dobu 5 minut, než se z omáčky zredukuje alkohol.
5. Přidejte smetanu a vařte dalších 5 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne.
6. Rozmíchejte zahušťovadlo s dvěma čajovými lžičkami studené vody a vmíchejte ho do omáčky.
7. Vařte další minutu, než omáčka zhoustne.
8. Hotovou omáčkou přelijte steak.
Ještě než se pustíte do hledání receptů a shánění surovin, rádi bychom vám představili pár dalších, o něco méně tradičních omáček. Možná se poté raději rozhodnete pro některou z nich. Tyto neobvyklé kombinace vás totiž zavedou až do gastronomického nebe.
Až si příště budete připravovat steak, zkuste jej doplnit omáčkou z citrusů, která mu dodá velmi zajímavou chuť. Receptů na takové omáčky existuje celá řada. Vyzkoušejte třeba kombinaci vývaru, citronové kůry a šťávy z citronu. Podle chuti lze přidat i suché bílé víno. Obdobnou omáčku je možné vytvořit i z pomeranče. Tentokrát však použijte pouze jeho kůru.
Další zajímavou variantou je sýrová omáčka. Ptáte se, co je na ní neobvyklého? I tradiční sýrová omáčka může chutnat jinak, než jak jste zvyklí. Stačí jen obyčejný sýr nahradit kozím, případně použít tolik oblíbený parmezán. Sýrová omáčka může mít desítky různých podob, které vám nikdy nezevšední.
Víno není jen vhodným doplňkem k večeři, může být i její přímou součástí. Důkazem je jemná vinná omáčka, která spolu s masem vytváří opravdu zajímavou kombinaci chutí. Použít lze červené i bílé víno, záleží jen na vašich preferencích. Pokud vínu příliš neholdujete, sáhněte po jiné lahvi ze svého domácího baru – do omáček ke steakům se s oblibou přidává i brandy. Tak zkoušejte, ochutnávejte a doplňujte své steaky těmi nejlepšími omáčkami.
Zdroj: milujusteak.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.