Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Proč jíst ananas: pomáhá s nedostatkem energie. A dál?

Proč jíst ananas: pomáhá s nedostatkem energie. A dál?

7. 5. 2018 - Proč si tedy ananas čas od času určitě dopřát?

Pořádná nálož vitamínů, minerálů a dalších pokladů

Ananas pod svou kůrou ukrývá celou plejádu prospěšných látek. Kromě vitamínu B12, E a C, který ti pomůže budovat imunitu, obsahuje vápník, draslík, hořčík, zinek a železo, dále pak kyselinu listovou a ferulovou, mangan nebo rostlinné steroly – to jsou mimochodem ty látky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Vysoký obsah vlákniny zase podporuje bezproblémové zažívání a zřejmě nejcennější je na tomhle ovoci enzym bromelain, který působí protizánětlivě.

Nezřídka ti ho právě kvůli bromelainu doporučí lékař, když se potýkáš záněty souvisejícími s kašlem, s křečovými žilami nebo máš přetížené vazy a šlachy. Kromě toho všeho je v ananasu prospěšná kombinace betakarotenu, síry, bromelinu a vitamínu C, která na lidský organismus působí antioxidačně. Bromelin samotný se stará o snižování krevního tlaku tím, že pomáhá rozpouštět usazeniny v krevním řečišti.

Ovoce, které si můžeš dát i při dietě

Snažíš se zhubnout? Pak si dopřej ananas, ale v přiměřeném množství – asi takovém, co se vejde do dlaně (denně). Nejenže spolehlivě uspokojí chuť na sladké, ale také napomůže spalování tuků, prostřednictvím zmíněného bromelainu.

 

04177-fruit-2373428_960_720.jpg

 

Blahodárně působí na kůži a akné

Popraskaná a nezdravá kůže si o ananas vyloženě říká. Pokud si na něm z nějakého důvodu nechceš pochutnat, kousek si ho rozmixuj a hustou kaši si pak vmasíruj do místa, které tě tak zlobí. Dospívající i dospělé, kteří musí řešit akné, zase potěší, že si z ananasu mohou připravit pleťovou masku nebo si pomoct od problémů pravidelnou konzumací ananasu.

Trápení s trávením? Rozluč se s ním

Jestli tvoje trávení nefunguje tak, jak by mělo, ananas ti může situaci usnadnit. Pomáhá totiž při trávení proteinů, takže pokud máš neustále pocit plného břicha a je ti těžko, tohle ovoce na tebe možná perfektně zapůsobí. Vhodný je také pro ty, které trápí žlučník a slinivka, je ale potřeba dát si pozor na to, aby ananas nebyl příliš kyselý.

A co dál?

Ještě ti to nestačí? Tak tady jsou další důvody, proč si ananas oblíbit:

  • Ananas pomáhá zmírňovat menstruační bolesti.
  • Látky obsažené v ananasu podporují hojení a regeneraci organismu, oceňují ho i sportovci.
  • Konzumace ananasu je dobrou prevencí srdečních a mozkových chorob.
  • Ananas zvyšuje účinnost chemoterapie.
  • Pomáhá na překyselený žaludek.
  • Zvyšuje plodnost.
  • Díky manganu budeš mít víc energie.
  • Látky obsažené v ananasu zabraňují usazování cholesterolu v krvi, čímž velmi chrání srdce.
  • Působí protizánětlivě na dásně.

Jak si ananas naservírovat?

Ananas je, stejně jako další ovoce, v kuchyni snadno využitelné a zpracovatelné. Pokud si ho nechceš dávat samotný nebo posypaný kokosem (což je naprosto luxusní záležitost), použij ho při pečení dobrot (například na vršek dortů nebo koláčů), udělej si z něj smoothie nebo si dej kolečko na skleničku s drinkem a nezapomeň ho k drinku přikousnout. A pozor, ananas je vynikající grilovaný! Budeš z něj nadšená!

 

04177-pineapple-1822156_960_720.jpg

 

 

 

 

 

Zdroj: www.jsmekocky.cz

Ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz