Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

58. ZLÍN FILM FESTIVAL SE PONESE V DUCHU OSLAV ČESKOSLOVENSKÉHO FILMU

58. ZLÍN FILM FESTIVAL SE PONESE V DUCHU  OSLAV ČESKOSLOVENSKÉHO FILMU

10. 5. 2018 - 58. ročník Zlín Film Festivalu představí na 300 filmových snímků z 55 zemí světa.

Kromě zástupců z klasických filmových velmocí nabídne divákům filmy z netradičních zemí, jako jsou Svazijsko, Faerské ostrovy, Singapur, Venezuela nebo Chile. Nosným tématem festivalu je letos oslava stého výročí Československa, které se promítne do několika filmových sekcí i doprovodného programu. Doplní je rakouské filmové okénko a sekce amerického nezávislého filmu. Festival odstartuje již 25. května a potrvá do 2. června 2018.

Nejstarší a největší filmová přehlídka svého druhu na světě začíná již za tři týdny ve Zlíně a v dalších satelitních městech. Filmový festival zahájí v pátek 25. května islandský film režiséra Bragi Þór Hinrikssona Falkoni ve své mezinárodní premiéře. Při večerním zahájení pro dospělé diváky se v distribuční premiéře představí slovensko český film Nina režiséra Juraje Lehotského.

Dramaturgové programového oddělení Zlín Film Festivalu zhlédli letos opět přes 2000 snímků, aby z nich vybrali 300 filmů, které se představí festivalovým divákům. „Stejně jako loni nabídneme o něco menší počet snímků než v minulosti, které ale budeme více reprízovat a lidé tak budou mít větší šanci je na festivalu zhlédnout,“ uvádí umělecká ředitelka Markéta Pášmová a doplňuje: „Letošní soutěže věnované dětem a mládeži mají velmi silné obsazení a nabídnou mnoho mezinárodních či evropských premiér. Zejména nabídka filmů určených dětskému publiku do 12 let nám udělala velkou radost, protože jsme mohli vybírat z opravdu kvalitních filmů z celého světa.“

Letošní novinkou je povýšení žánru dokumentárního filmu do roviny soutěžní. „The ECFA Doc Award ocení nejlepší ze 7 evropských dokumentů pro mladé publikum a ZFF na organizaci této soutěže spolupracuje s Evropskou asociací dětského filmu (ECFA),“ přibližuje Markéta Pášmová. Diváci se dále mohou znovu těšit na snímky pro děti a mládež, evropské režijní debuty, animovanou tvorbu, studentské filmy a mnoho dalších – celkem v šesti soutěžních a v pěti mimosoutěžních sekcích. „V soutěžích máme připraveno 33 celovečerních snímků, 62 krátkých filmů animovaných a 74 krátkých studentských,“ vypočítává umělecká ředitelka.

 

Festivalová filmová témata

Hlavním tématem 58. ročníku filmového festivalu bude s ohledem na sté výročí Československa právě československý film, který se divákům představí ve třech tematických sekcích a obsahuje celkově 43 snímků. „Promítat budeme například kolekci českých a slovenských dětských filmů a pohádek sestavenou hereckými a filmovými osobnostmi, doplněné jejich autentickými vzpomínkami. Řada z nich přijede svůj oblíbený film na festival uvést,“ informovala Markéta Pášmová. Dodala, že sekce obsahuje 18 filmů a nechybí mezi nimi například snímky Ať žijí duchové, Tři veteráni, S tebou mě baví svět, Byl jednou jeden král nebo animovaná klasika Potkali se u Kolína. K vidění však budou i u Čechů méně známé slovenské filmy jako Neberte nám princeznú nebo Keby som mal pušku, ale samozřejmě i Perinbaba.

Jedna ze sekcí věnovaných českému filmu vyzdvihne i fenomén československé filmové hudby a prostřednictvím dětských filmů zavzpomíná na významné hudební skladatele jako jsou Jaroslav Uhlíř či již zesnulí Karel Svoboda, Petr Skoumal, Petr Hapka či Angelo Michajlov. „Neopomeneme ani nedožité 90. narozeniny mezinárodně proslulého scenáristy, dramaturga FSB Barrandov a spisovatele Oty Hofmana,“ dodává Markéta Pášmová. Jeho život a tvorbu připomene mimo retrospektivní filmovou sekci fotografická výstava, nový televizní dokument Karla Smyczka a pokřtěna bude také monografie nazvaná Ota Hofman: Poutník světem fantazie!

Festival se zaměří i na 120. výročí vzniku prvních českých filmů. Speciální komentovaný blok filmů Jana Kříženeckého z konce 19. století pro Zlín Film Festival připravuje Národní filmový archiv. V krásném prostředí místního parku se budou v Biografu za klavírního doprovodu promítat československé němé komedie z prvních desetiletí, jako např. Byl první máj, Noční děs, Zlaté srdéčko či Roztržené foto.

Pozornost filmového festivalu bude soustředěná také na Rakousko, jeho kinematografii a kulturu.  V sekci Rakouský výlet bude promítáno 15 rakouských celovečerních filmů pro děti a mládež. Filmy přijede uvést řada tvůrců i herců. Sekce se koná pod záštitou Rakouského velvyslance v Praze a byla podpořena Rakouským kulturním fórem v Praze.

Přirozeným protipólem tradiční evropské kinematografii bude uvedení nové sekce věnované americkému nezávislému filmu pro mládež American Teen, která promísí starší snímky, jako jsou Přízračný svět či Napoleon Dynamite s novinkami Saturday Church a Má volba.

 

Kompletní filmový program bude k dispozici 14. května 2018 na www.zlinfest.cz

 

 

 

 

Zdroj: Jakub Schmid, ZLÍN FILM FESTIVAL

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz