11. 5. 2018 - Celkem 55 stánků, 32 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, bohatý doprovodný program – takový bude sedmý ročník festivalu Růžový máj.
Ten proběhne 19. května od 10 do 21 hodin na Rašínově nábřeží v Praze 2 mezi železničním mostem a vyšehradskou skálou.
Po dlouhé zimě přichází sezóna osvěžujících, lehkých a ovocitých růžových vín. Ty nejlepší budou moci ochutnat návštěvníci festivalu Růžový máj. V loňském roce se degustačního festivalu zúčastnilo přes pět tisíc návštěvníků a i letos organizátoři očekávají hojnou účast. Na co se mohou návštěvníci těšit? „Festival bude navazovat na farmářský trh Náplavka, který bude probíhat na Rašínově nábřeží od 8 do 14 hodin. Vína se jako vždy budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Vedle stánků nabízejících růžová vína bude na místě jeden stánek s řemeslným pivovarem a stánek malé české podkrkonošské likérky,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Růžový máj.
V Česku se podle odhadů ročně vypije 20 litrů vína na osobu, bílé víno je mezi Čechy o něco populárnější. Během teplejších měsíců se ale svěží růžové víno dostává do popředí. „Rosé se vyrábí z modrých hroznů. Během několikahodinového procesu se ze slupek bobulí do vína uvolní jen omezené množství červeného barviva. Suchá a polosuchá růžová vína se podávají nachlazená na osm až 12 °C. Zpravidla jsou svěží, aromatická, a proto se ideálně hodí ke konzumaci během teplejších měsíců. Moravská a česká růžová vína skvěle doplňují grilované pokrmy, dobře se hodí také k těstovinám, bílému masu, salátům nebo i čerstvému ovoci,“ řekl Vladimír Šabata, majitel a sklepmistr stejnojmenného vinařství z obce Zaječí.
To, k jakým jídlům rosé pasuje, si návštěvníci festivalu budou moci vyzkoušet. Nabídka s vínem se snoubící gastronomie bude opravdu pestrá. „Během festivalu bude k dispozici 21 stánků s jídlem. Nebudou chybět grilované ryby a mořské plody, bagetky plněné masem a bylinkami, vegetariánské a veganské speciality, plísňové a zrající sýry, sušené šunky, kachní paštiky a mnoho dalšího,“ popsal Jiří Sedláček.
Festival Růžový máj ale není jen o pití vína a skvělé gastronomii, připravený je i bohatý doprovodný program. Ten bude probíhat přímo na Vltavě. „Jeviště vznikne na pontonu přímo na řece a během celého dne se na něm vystřídá hned několik kapel. Zahrají cimbálová muzika Trnka, skupina Voila a chybět nebude ani jazz a swing v podání Hot Sisters a kapely Jull Dajen,“ uzavřel Jiří Sedláček.
Zdroj: Mgr. Petra Ďurčíková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.