11. 5. 2018 - PR - Zmrzlinová sezóna už je tu. Pokud právě revidujete své vybavení nebo uvažujete o koupi nového zmrzlinového stroje, pak je nejvyšší čas.
Standardně máme na výběr ze známých typů strojů – na točenou zmrzlinu, výrobníky kopečkové zmrzliny a zmrzlinové stroje kombinované s vitrínou.
Točená zmrzlina se v tuzemsku dlouhodobě těší velké oblibě. Zmrzlině natočené do sladkého kornoutu málokdo odolá. Zmrzlina je široce dostupná od cukráren až po parkoviště u supermarketu. Zmrzlinář si vystačí s relativně malým prostorem, kde operuje se samotným strojem, příslušenstvím a nádobami na přípravu směsi na výrobu zmrzliny.
Úskalím podnikání prodeje točené zmrzliny jsou pak často relativně vysoké pořizovací náklady zmrzlinového stroje, které se mohou pohybovat ve statisících Kč. Řada zmrzlinářů proto často sáhne k levnějším variantám, jako jsou bazarové stroje nebo zařízení z NDR nebo Číny.
Dalším úskalím je pak složitější čištění stroje.
Kontrastem relativně nižší pořizovací ceny za zmrzlinový stroj je pak nižší životnost zařízení, poruchovost a menší výkon/výrobní kapacita.
Naproti tomu italské zmrzlinové stroje jsou mercedesem na trhu. Značku Frigomat zdobí široká nabídka zařízení, autorizovaný servis v ČR, spolehlivost strojů, kvalita a tradice.
Výrobníky zmrzliny nezklamou ani začínajícího podnikatele, ani vyhlášenou cukrárnu s dlouholetou tradicí. Stroje na výrobu kopečkové mají jedno významné plus pro zákazníka – kvalita zmrzliny a hygiena se nedá tak snadno ošidit. Stroj na točenou zmrzlinu se obtížněji čistí a zmrzlinář potřebuje mít zajištěn odběr samotného produktu. U výrobníků kopečkové se zmrzlina snadno uchová do dalšího dne.
Nevýhodou jsou relativně vysoké náklady na pořízení veškerého vybavení, které taková výroba vyžaduje (výrobník, paster, šoker, konzervátor a vitrína).
Na zmrzlinovém trhu se objevila doslova revoluční novinka přípravy a prezentace zmrzliny – zmrzlinové stroje GX. Výhodou těchto modelů je kombinovaná příprava zmrzliny – stroj má samostatné okruhy, zmrzlinář může připravovat různé druhy zmrzliny zároveň a v různých fázích.
Doslova „wow efekt“ je pak samotné servírování zmrzliny, kdy zákazník vidí, jak se zmrzlina neustále míchá, a je tak stále čerstvá. Navíc, stroj je relativně levný – z výrobního procesu odpadá paster, šoker, konzervátor a vitrína, stroj je také vybaven nočním režimem, takže zmrzlina se na noc nikam nemusí přemísťovat a zůstává hygienicky nezávadná.
https://www.youtube.com/watch?v=iepcDBnAJiI
Váháte, jaký zmrzlinový stroj vybrat, s jakou výrobní kapacitou? Kontaktujte výhradního prodejce italských zmrzlinových strojů Frigomat.
Zdroj: Ing. Eliška Horká
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.