15. 5. 2018 - Řemeslné pivo od domovařičů obohatí letošní ročník Českého pivního festivalu.
Stovky výhradně českých piv, čepovaných do skla, mohou degustovat návštěvníci Českého pivního festivalu 2018, který dnes začal v Praze na Letenské pláni. Výběr toho nejlepšího od českých mini, mikro a středně velkých pivovarů doplňují piva uvařená domovařiči.
Z nejednoho českého domovařiče se časem stal úspěšný sládek nebo majitel pivovaru. Protože je v České republice pro doma uvařené pivo velmi přísná legislativa, připravil festival společný projekt s Cechem domácích pivovarníků a čtyřmi českými pivovary. Domácí sládci tak svá piva měli možnost uvařit v opravdovém pivovaru.
„Jsem opravdu hrdá na náš projekt Uvař si své pivo v pivovaru. Jeho prostřednictvím jsme čtyřem domovařičům splnili velký sen a návštěvníkům festivalu tak umožnili ochutnat další naprosto výjimečná piva,“ uvedla ředitelka festivalu Šárka Vávrová.
Společně s cenami ověnčenou sládkovou Dagmar Vlkovou si připila festivalovým ležákem Dvě Slepice, které na začátku března uvařily v jihočeské Blatné.
Na festivalu, který potrvá do 26. května, se uskuteční koncerty českých písničkářů, neformální workshopy „Na pivo s...“ a také výstava fotografií „Příběhy“, která vypráví příběhy dvanácti osobností pivovarského světa.
I letos budou moci návštěvníci formou online hlasování zvolit tři nejoblíbenější piva festivalu. Ta pak během posledního festivalového večera získají ocenění Bronzová, Stříbrná a Zlatá Gloria 2018.
Stokorunové vstupné zaplatí každý návštěvník jen jednou, se svou vstupenkou se může na festival libovolně vracet.
Slavnostního zahájení festivalu se zúčastnila také 1. náměstkyně primátorky hlavního města Prahy prof. Ing. Eva Kislingerová, CSc., ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Ing. Martina Ferencová a vedoucí analytické laboratoře Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského RNDr. Jana Olšovská, PhD.
Více na: www.ceskypivnifestival.cz, www.facebook.com/ceskypivnifestival
Zdroj: Klára Jeřábková, Český pivní festival 2018
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.