15. 5. 2018 - Na 172 místech republiky se v sobotu 12. 5. uskutečnil piknik na podporu fairtradových, ale i lokálních pěstitelů. Sešlo se na něm 8 100 lidí, což je ještě o 300 více než loni.
V zahradách, parcích či na náměstích si pochutnávali na fairtradové kávě či čaji a doma napečených buchtách z fairtradového cukru a kakaa. Nechyběly ani vajíčka, sýry, mléko či zelenina od místních farmářů. Lidé tak dali najevo, že je zajímá, kdo a za jakých podmínek pro ně plodiny pěstuje. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade.
Nejvíce lidí (428) přišlo na zahradu školy v Horkách nad Moravou. „Byli jsme překvapení, kolik lidí přišlo. Zaplnili jsme celou zahradu, atmosféru zpříjemňovala i naše školní kapela. Snídani připravovali hlavně žáci
a žákyně devátého ročníku. Ti společně se mnou a dalšími pedagožkami napekli buchty, koláče, zeleninové quiche, připravili pomazánky a mnoho dalšího. Rodiče nám na přípravu poslali domácí vajíčka, místní mouku, fairtradové čokolády, na místě pak sami vařili fairtradovou kávu,“ nastínila atmosféru tamní organizátorka, paní učitelka Kateřina Lerchová ze ZŠ a MŠ Horka nad Moravou.
Organizátoři si většinou připravili i doprovodný program. Na místě například nainstalovali fotografickou výstavu o podmínkách pěstování banánů či kávy, pro děti připravili nejrůznější soutěže, pro dospělé fairtradový kvíz, mnohde hrála hudba. Specifická byla snídaně v Holešově, která byla i bezobalová. „Upekla jsem koláč z bezobalové a fairtradové čokolády a bezobalové mouky. Šlo nám o to, aby snídaně byla nejen fairtradová a lokální, ale i bezobalová. Lidé si přinesli i své vlastní keramické nádobí,“ uvedla organizátorka holešovské Férové snídaně Míša Gajdošová.
Férová snídaně je největší akcí na podporu fair trade v České republice, letos se konala již poosmé a zájem o ni každým rokem roste. „Máme obrovskou radost z historicky nejvyššího počtu míst i lidí, kteří se letos na Férové snídani sešli. Je neuvěřitelné, kolik lidí je schopno ve svém městě samostatně uspořádat tento happening a postavit se tak za práva lidí, se kterými se v životě ani neviděli,“ uvedla Gabriela Štěpánková z nevládní organizace NaZemi, která akci zastřešuje.
Společným piknikem lidé vyjádřili podporu nejen lokálním producentům, ale zejména pěstitelům
a pěstitelkám ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky zapojeným do systému fair trade. Ten jim umožňuje uživit se vlastní prací za důstojných podmínek, neboť za svoji práci dostávají spravedlivě zaplaceno. Své plodiny pěstují s ohledem na životní prostředí a jejich děti mohou chodit do školy. „Díky fair trade jsme udělali spoustu věcí, aby se naše komunita měla lépe. Dřív jsme neměli pitnou vodu, teď ji máme. Dřív jsme neměli cesty, teď je máme. Dřív tu nebyla škola, teď tu je. Zřídili jsme tu taky zdravotnické středisko, kde poskytujeme základní péči,” vysvětluje další přínosy fair trade pěstitel kávy Felipe Perez Pablo z guatemalského družstva Todosanterita.
Běžní kávoví pěstitelé v Latinské Americe dostávají za svoji arabiku a robustu nízké výkupní ceny, které mnohdy nepokryjí ani náklady na pěstování. Zaměstnanci banánových plantáží ve Střední Americe pracují 12 hodin denně, nemají proplacené přesčasy a mzda jim nestačí ani na základní výdaje. V západní Africe pracují na kakaových plantážích téměř dva miliony dětí, většina v Pobřeží slonoviny a v Ghaně.
V České republice je nejprodávanějším fairtradovým výrobkem káva. „Fairtradové kávy se v roce 2016 v ČR prodalo 326 tun, což je o 88 % více než v předchozím roce,“ sdělila Hana Chorváthová z Fairtrade Česko a Slovensko.
Další informace o akci naleznete na www.ferovasnidane.cz, fotografie z jednotlivých míst jsou ke stažení zde.
Zdroj: Gabriela Štěpánková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.