21. 5. 2018 - Brambory s tvarohem, chleba s pořádnou vrstvou tvarohu nebo tvarohové buchty. Všechna tato jídla připravovaly naše babičky jako hlavní, tedy k obědu či k večeři. Říkáte si: byla „chudá“? Nenechte se zmást!
Pokud k nim přidáte pořádnou porci zeleniny či ovoce, neuděláte výživovou chybu ani dnes. Naopak!
Je to díky jedinečné surovině – tvarohu, na který bychom měli všichni, mladí i věkem zkušenější, pět ódy. Respektive na něj ve svém zdravém jídelníčku nezapomínat. Proč? Důvodem je obsah bílkovin, vápníku a také jeho univerzální použití v kuchyni. Navíc s pomocí tvarohu můžete velmi úspěšně a především chutně bojovat s nadbytečnými kily.
„Tvaroh se vyznačuje vysokým podílem kvalitních bílkovin,“ potvrzuje dietoložka Karolína Hlavatá. Potřebujete-li zvýšit v jídelníčku jejich podíl, můžete si ho ve výživové pyramidě položit na stejnou příčku jako maso. „Ve tvrdém tvarohu je dokonce více bílkovin, než ve tvrdém mase,“ uvádí doktorka Karolína Hlavatá. Bílkoviny obsažené v tvarohu jsou lehce stravitelné a dodávají organismu vyvážené spektrum potřebných aminokyselin.
„Bílkoviny hodně sytí, tvaroh napomáhá jednak udržovat redukční režim a zároveň celkově napomáhá i hubnutí,“ konstatuje Karolína Hlavatá. Pokud totiž při hubnutí dbáme na vyvážený příjem všech potřebných živin, což nám tvaroh jako jedna ze základních potravin napomáhá, ochráníme svou svalovou hmotu. Právě svaly jsou při nevyváženém redukčním jídelníčku nejvíce ohroženy. A pokud nemyslíme pouze na jídlo, ale přidáme i odborníky doporučovaný pohyb, začneme je zpevňovat, nabírat.
„Tvaroh je také výborným zdrojem vápníku, který také napomáhá redukci hmotnosti. Je to u něj vědecky prokázané,“ říká dietoložka.
Na dostatečný příjem vápníku ve stravě bychom měli myslet úplně všichni, nejen ti z nás, kteří potřebují shodit pár kilogramů.
Obávaná osteoporóza nepostihuje pouze ženy, dvacet procent všech pacientů s osteoporózou tvoří právě chlapi. Od 60 let věku jim ubývá kostní hmota stejně rychle jako ženám, moc se o tom však nemluví. „Proto je důležité dbát jak na bílkoviny, tak vápník ve stravě a pohyb,“ doplňuje Karolína Hlavatá.
Výhodou je, že si tvaroh může každý ochutit jak chce. „Přidáním zeleniny či ovoce zvýšíme objem pokrmu. Člověk může sníst velkou porci o relativně nízké energetické hodnotě,“ říká dietoložka. Jedna porce pro ženu je přibližně 100 gramů, 150 gramů pro chlapa a pro dítě cca 50 gramů.
„Tvarohem můžeme elegantně nastavit obsah bílkovin v pokrmu, můžeme jím nastavit sacharidové jídlo. Když si uděláme jáhlovou, pohankovou, ovesnou kaši, získáme sacharidový pokrm. Tím že si na ní dáme dvě lžíce tvarohu, tak hned je jídlo o něčem jiném,“ popisuje Karolína Hlavatá s tím, že podobnou kombinaci je výhodné připravit si ke snídani. Ke svačině si zase můžete přichystat ovocný koktejl z mléka a ovoce.
Lehkým jídlem do kanceláře či na výlet může být tvrdý tvaroh nakrájený na kostičky doplněný nakrájeným ovocem či zeleninou a plátek knackebrotu. Pokud zeleninu najemno nakrájíte či nastrouháte, umixujete a smícháte s měkkým tvarohem, máte výbornou pomazánku. Jindy k němu můžete přidat sardinky.
Tvaroh si v obchodě můžeme vybrat hned v několika různých druzích a baleních. Ideální jsou polotučné, ale i pokud si uděláte pomazánku z tučného a nahradíte jí uzeninu či tučný sýr, i tak prospějete svému zdraví.
Kromě měkkého tvarohu v kostce (ideální jako náplň do buchet), krabičce (mívá řidší konzistenci, skvělý na pomazánky), přes hrudkovité (ty jsou ideální jako náhrada velmi slaného balkánského sýru do salátů), po tvrdé (ten kromě nastrouhání na knedlíky můžete zkusit použít na přípravu zdravých jednohubek místo rohlíku).
Zdroj: Vím, co jím a piju, o.p.s., www.vimcojim.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.