23. 5. 2018 - Když se řekne pad thai, každý milovník asijské kuchyně musí okamžitě vědět, o čem je řeč. Tento thajský pokrm tvořený rýžovými nudlemi je dnes už takřka legendární.
I když ve skutečnosti vlastně ani thajský není – do země se dostal až díky čínským osadníkům. Thajci si z něj však velmi rychle vytvořili jeden z nejoblíbenějších národních pokrmů.
Pad thai jsou na první pohled obyčejné nudle. Konkrétně rýžové nudle doplněné o kuřecí maso, sušené krevety a arašídy. Někdy je k masu přidáno i tofu, jindy je jím úplně nahrazeno. Někteří kuchaři také přidávají vejce. Co je však na celém pokrmu úplně nejdůležitější, je způsob dochucení. Používá se rybí omáčkasmíchaná s jemnou šťávou z limetky, tamarindovou pastou i dalšími ochucovadly – a právě dokonale vyvážená chuť omáčky je hlavním tajemstvím úspěchu nudlí pad thai.
Už jsme zmínili, že nudle pad thai původně vůbec nejsou thajským jídlem. Zdejší kuchaři s nimi však dokážou opravdové zázraky (vždyť výjimečná omáčka vznikla právě v jejich režii) – určitě si tedy zaslouží vydávat je za svůj národní pokrm. Až se do Thajska vypravíte na dovolenou, nezapomeňte nudle ochutnat. Narazíte na ně v mobilních stáncích přímo na ulici, kde jednu porci pořídíte přibližně za 20 Kč, a to i v těch nejluxusnějších restauracích.
Pokud zrovna nemáte cestu do Thajska, nezoufejte. Na nudlích pad thai si můžete pochutnat i u nás. Stačí jen vědět, kam zajít. Ideálně do některé z vyhlášených thajských restaurací – jedině tady vám totiž připraví nudle pad thai v té správné podobě (ač se to možná nezdá, i na těchto zdánlivě obyčejných nudlích je co zkazit).
Když se vám zrovna nebude chtít hledat thajskou restauraci, můžete se do přípravy nudlí samozřejmě pustit i vy sami. Budete jen potřebovat kvalitní ingredience, dobrý recept a také pánev wok, ve které všechny suroviny i jejich chutě dokonale promícháte.
Zdroj: milujusushi.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.