Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Carpaccio: Co jste nevěděli o pochoutce ze syrového masa

Carpaccio: Co jste nevěděli o pochoutce ze syrového masa

29. 5. 2018 - Carpaccio původně označovalo syrové hovězí maso nakrájené na tenké plátky a doplněné studenou omáčkou. Dnes se často připravuje i z tuňáka a lososa, tradiční carpaccio si ale stále spojujeme spíše s hovězím. Kdy vzniklo a proč je tak oblíbené?

Přes 50 let stará pochoutka

Není tomu ani tak dávno: psal se rok 1961 a v italských Benátkách přišla na svět pochoutka, kterou si i dnes dopřáváme jako lahodný předkrm. Šéfkuchař Giuseppe Cipriani ho naservíroval hraběnce Amalii Nani Mocenigo, která si vyžádala jídlo ze syrového masa, ale nechtěla tatarský biftek.

Tenké plátky syrového hovězího doplněné kyselou zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy (občas i s příměsí parmazánu) získaly svůj název po renesančním malíři Vittorem Carpacciovi. Ten se proslavil častým využíváním cihlově červené barvy ve svých obrazech, kterou připomínala i nová specialita.

 

Tipy pro přípravu carpaccia

Hovězí svíčková je lahůdka, ze které si kromě oblíbeného tataráku můžete připravit i skvělé a snadné carpaccio. Základem je sehnat kvalitní maso. Pamatujte ale na to, aby svíčková nebyla moc prorostlá, takovou si nechejte na steak.

Plátky hovězího by měly být co nejtenčí. Šéfkuchaři radí uříznout slabý plátek masa a rozklepat ho přes potravinářskou fólii dotenka. Poté vyřízněte bílé kusy, maso sbalte do kuličky a rozklepejte ještě jednou. Jedině tak získáte opravdu jemný plátek bez přebytečného tuku.

 

04219-beef-2063437_960_720.jpg

 

 

Jak carpaccio dochutit

Vystačíte si s mořskou solí, čerstvým pepřem, olivovým olejem a trochou parmazánu. Obvykle se servíruje na „zeleni“. Skvěle vám bude chutnat například s rukolou.

 

Jak carpaccio podávat

Na carpaccio příbor nepotřebujete. Obvykle se servíruje s čerstvou bílou bagetkou. Jejími kousky stíráte plátky masa a sýru. Ještě více si pochutnáte, pokud lahodné carpaccio zapijete kvalitním červeným vínem.

Přemýšlíte, jak přivést k dokonalosti sváteční oběd nebo na čem si pochutnat k večeři? Sežeňte kvalitní hovězí a pusťte se do carpaccia. Vzpomeňte si na hraběnku Mocenigo a poděkujte jí, že stála u vzniku tak vynikající speciality.

 

 

 

Zdroj: milujusteak.cz

Ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz