Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Naši vinaři přivážejí medaile z Číny

Naši vinaři přivážejí medaile z Číny

31. 5. 2018 - Na putovní mezinárodní soutěži vín Concours Mondial de Bruxelles, kterou letos hostil čínský Peking, uspěli naši vinaři ve velmi silné konkurenci více než 9000 vín z celého světa.

Prosadili se s 35 víny, z nichž 13 bylo oceněno zlatou a 22 stříbrnou medailí. Společnou prezentaci moravských a českých vín organizačně zajišťovalo Národní vinařské centrum za finanční podpory Vinařského fondu.

Zlaté medaile obdržela tato vinařství: Zámecké vinařství Bzenec (3), Spielberg CZ (3), Rodinné vinařství Břeclav (2), Vinařství Pavel Binder (2) a po jedné Vinařství Reisten, Vinařství Mikrosvín Mikulov a Vinařství U Kapličky.

Soutěže se zúčastnilo 83 vín z České republiky, takže bezmála polovina prezentovaných vzorků slavila medailový úspěch: „Vzhledem k tomu, že soutěž má limitaci 30 % udělených medailí z celkového počtu přihlášených vín, je počet medailí pro naše vína mimořádným oceněním nadprůměrné kvality vína z Moravy a Čech ve srovnání jinými vinařskými zeměmi,“ sděluje Ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra, který se hodnocení v Pekingu účastnil.

„Letošní 25. ročník Concours Mondial de Bruxelles byl v mnoha směrech mimořádný – už jen tím, že se poprvé konal mimo kontinent Evropy, konkrétně v hlavním městě Číny – Pekingu. Čína se dynamickým způsobem rozvíjí – je to vidět nejen na infrastruktuře, ale také na vztahu k vínu, které je módním, trendovým nápojem zejména u mladší generace. Čínští spoluorganizátoři pojali organizaci opravdu velkoryse a představili svou zemi účastníkům soutěže jak z hlediska tradice, tak moderního pojetí,“ informuje Ing. Pavel Krška za Národní vinařské centrum.

V degustační komisi letos za Českou republiku usedli: JUDr. Tibor Nyitray a Ing. Martin Půček ze Svazu vinařů ČR, Doc. Ing. Josef Balík z Mendelovy univerzity, PhD., Ing. Pavel Krška z Národního vinařského centra a Dr. Luboš Bárta a Iva Kováříková z magazínu Sommelier.

Příští rok se bude hodnocení Concours Mondial de Bruxelles konat ve Švýcarsku, konkrétně v městě Aigle.

Letošní ročník CMB v číslech:

  • v průběhu tří dnů bylo hodnoceno 9180 vín z 48 zemí
  • 330 hodnotitelů (sommelierů, vinařských odborníků a oeno-novinářů)

 

Mezinárodní soutěž vín Concours Mondial de Bruxelles se poprvé konala v roce 1994. V prvních letech hodnocení probíhalo v Bruselu, později začalo být místo hodnocení putovní mezi významnými vinařskými regiony Evropy. Uskutečnilo se např. v Plovdivu (Bulharsko), v Jesolu (Itálie), Guimares (Portugalsko), Luxemburku (Lucembursko), Bratislavě (Slovensko) a dalších. CMB patří k největším soutěžím vín na světě.

 

04224-tabulka_vysledku_1.jpg

 

 

Zdroj: Dominika Uhrová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz