Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Švédská kuchařka je nejlepší skandinávskou kuchařkou světa

Švédská kuchařka je nejlepší skandinávskou kuchařkou světa

5. 6. 2018 - Švédská kuchařka – Kulinářské tradice Severu od Dominiky Wittenberg Gašparové si z celosvětové prestižní soutěže Gourmand World Cookbook Awards přivezla zlato ve své kategorii.

Autorka Dominika Wittenberg Gašparová vystudovala švédštinu na Univerzitě Karlově a ve švédské Uppsale. Před třinácti lety strávila na Severu svůj první rok a od té doby je závislá na všem, co souvisí se Švédskem. Jídlo miluje odmalička a nedávno se jí splnil sen – Švédská kuchařka, kterou s fotografkou Vandou Lubomirský Nárožnou a grafičkou Marií Binderovou před časem vydala v nakladatelství Smart Press, vybojovala 1. místo v prestižní celosvětové soutěži Gourmand World Cookbook Awards v kategorii C06  Scandinavian Cusine.

Závěrečný ceremoniál a vyhlášení nejlepších kuchařek světa se letos konal 26.–27. května v čínském Yantai v rámci World Cookbook Fair. Autorka si z něho osobně přivezla to nejvyšší ocenění. „Bol to užasný zážitok, aj keď som vo výhru tajne dúfala, nechcela som si to pripustiť. Nepripravila som si ani ďakovnú reč a doteraz tomu celkom nemôžem uveriť. Dúfam, že sa na Gourmand Awards ešte v budúcnosti vrátim“, říká s nadšením autorka.

Prestižní mezinárodní soutěž Gourmand Cookbook Awards byla založena v roce 1995 a od té doby se jí ročně účastní tisíce kuchařských knih, projektů a autorů z až 205 zemí. Do nejužšího výběru v rámci specializovaných kategorií ale postupují jen desítky z nich, vyhodnocené jako ty nejzajímavější.

 

04235-Autorka_na_podiu_pri_vyhlaseni_foto_Irene_Sahlin_Taste_of_Sound.jpg

 

Švédská kuchařka Kulinářské tradice Severu

Kniha je rozdělena do deseti kapitol, z nichž každá pojednává o určitém švédském kulturním fenoménu a pokrmech s ním spojených. Jedná se o první švédskou kuchařku vydanou v České republice. Popularita zdravé severské kuchyně ve světě v současnosti roste zásluhou fenoménu New Nordic Cuisine a známých michelinských restaurací, jakými jsou kodaňská Noma nebo severošvédský Fäviken. Čím dál tím víc lidí se tímto směrem vydává na cesty, odkud si přinášejí nevšední kulinářské zážitky a jedlé suvenýry, s nimiž si možná ne vždy dokážou doma poradit. Kniha přináší spoustu receptů na domácí švédské pokrmy a zároveň tipy, jak některé méně dostupné suroviny efektivně nahradit u nás. Velkou přidanou hodnotou kuchařky je její gastrokulturní stránka, která čtenářům v každé kapitole představí švédské zvyky a tradice s jídlem spojené. Může tedy sloužit i jako průvodce po kulinářské mapě Švédska.

 

 

Knihu vydalo nakladatelství Smart Press, smartpress.cz.

V předchozích letech získaly ocenění Gourmand Cookbook Awards tyto publikace nakladatelství Smart Press:

2015: Denisa Bartošová – Láskominy Denisy Bartošové – 1. místo (kategorie „Zábava“)

2014: Denisa Bartošová – Láska prochází kuchyní – 1. místo (kategorie „Design“)

2013: Martin Škoda – Škoda nevařit – 3. místo (kategorie „Nejlepší prvotina světa“)

 

 

 

Zdroj: Olga Formanová, Smart Press, s. r. o.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz