6. 6. 2018 - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pokračuje v intenzívních kontrolách výroby a dalších fází uvádění do oběhu vína a vinařských produktů.
Tyto kontroly se mj. zaměřují na nové povinnosti související s novelou zákona o vinohradnictví a vinařství.
Při kontrole v provozovně společnosti DAJOZ s.r.o. na Hlavní ulici v Dolních Bojanovicích inspektoři krom jiných úkonů odebrali k laboratorní analýze vzorek vína skladovaného v KEG sudu o objemu 50 L. Dle průvodní dokumentace se jednalo o víno odrůdy Pálava, víno bílé, polosladké, výrobce: Juraj Uhlár, Višťuk 31, země původu: Slovensko.
Společnost DAJOZ s.r.o. je tzv. příjemcem vína – subjektem, který jako první víno ze zahraničí uvádí do oběhu na území ČR – a inspektoři SZPI vzorek odebrali během povinné ochranné lhůty deseti dní od nahlášení dovozu vína ze zahraničí, po kterou musí příjemce ponechat víno v provozovně. Tyto povinnosti vznikly od účinnosti novely zákona o vinohradnictví a vinařství.
Analýza v laboratořích SZPI prokázala v odebraném vzorku přídavek vody v množství 84%. Dále analýza prokázala přídavek sacharózy v množství 28,6 gramů na litr. Oba zásahy patří k nepovoleným enologickým postupům a SZPI nařídila likvidaci předmětné nevyhovující šarže.
Inspekce informaci vloží do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS a s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce 2018, www.szpi.gov.cz
Foto: ilustrační foto v úvodu: Pixabay, Foto v textu: www.szpi.gov.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.