8. 6. 2018 - VELKÉ KARLOVICE – Již podesáté budou valašské Velké Karlovice hostit Karlovský gastrofestival.
Jubilejní ročník této nejnavštěvovanější gastronomické události s jedinečnou atmosférou uprostřed přírody Beskyd se uskuteční 6. a 7. října, opět i se speciálním michelinským hostem, jímž je letos dvouhvězdičkový michelinský šéfkuchař Nicolas Decherchi. Další novinkou a zajímavostí bude galavečeře ve Spa hotelu Lanterna na počest 100. výročí založení republiky.
„Pro návštěvníky gastrofestivalu opět chystáme ochutnávky nejrůznějších specialit v místních hospůdkách a horských hotelích, rozesetých v 3,5 km dlouhém údolí Léskové. Mezi jednotlivými gastro zastávkami se mohou procházet po cyklostezce Bečva, nebo se popovézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem, což akci dodává jedinečnou atmosféru. Na jedné ze zastávek bude opět velký farmářský trh s mezinárodní účastí, chystáme i tradiční soutěž o nejlepší frgál a klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, barmanské večery a chybět nebude ani zábava pro děti či populární frgálová manufaktura, v níž si kdokoli může zkusit vyrobit vlastní valašský frgál,“ uvedl Tomáš Blabla, generální ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice, jenž je hlavním pořadatelem akce.
Vstup je tradičně zdarma, což gastrofestivalu společně s pestrou nabídkou, programem pro celou rodinu a dějištěm uprostřed přírody dodává na oblibě. Každoročně jej navštěvují desítky tisíc lidí nejen z České republiky, ale i blízkého Slovenska a dalších zemí.
Ochutnávky každoročně doplňují doprovodné degustace pro náročné gurmány v podobě sobotní Michelinské galavečeře a nedělního Michelinského oběda v místním Spa hotelu Lanterna. K jejich přípravě pořadatelé vždy zvou uznávané kuchařské osobnosti oceněné michelinskou hvězdou. Během minulých ročníků se v Lanterně vystřídali hosté z ČR, Maďarska, Itálie, Německa a Rakouska. „Letos poprvé přijede šéfkuchař oceněný nikoli jednou, ale hned dvěma michelinskými hvězdami, Francouz Nicolas Decherchi, jenž vede restauraci La Paloma v Mougins nedaleko Cannes a od roku 2017 také stejnojmennou restauraci v Průhonicích u Prahy. Již jedna michelinská hvězda je v gastronomii považována za ocenění mimořádné úrovně a kvality restaurace. Dvě a tři hvězdy ji řadí na vrchol. Šéfkuchaři Decherchimu se první hvězdu pro francouzskou Palomu podařilo získat již půl roku po otevření, druhou přidal hned o dva roky později, což je unikát. Gurmáni se mají na co těšit, ve Velkých Karlovicích budou moci ochutnat výběr Decherchiho kuchyně, která zosobňuje to nejlepší z francouzské tradiční gastronomie,“ dodal Tomáš Blabla.
Michelinské degustace s francouzským šéfem doplní v pátek 5. října, vpředvečer gastrofestivalu, ještě jedna mimořádná galavečeře v zážitkové restauraci Vyhlídka hotelu Lanterna. Ponese název První republika. „Při příležitosti letošních oslav 100. výročí založení republiky tak chceme lidem připomenout gastronomii té doby. Vína k jednotlivým chodům menu jsme příznačně vybrali ve slovenském vinařství Masaryk a moravském vinařství Beneš. Večerem bude provázet a tehdejší kuchyni přiblíží gastronomický odborník Alexander Burda z Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity v Opavě,“ upřesnila manažerka Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.
Počet míst na všechny tři degustační akce je omezen, zájemci si je mohou rezervovat od tohoto týdne.
Více informací na www.karlovskygastrofestival.cz.
Popis všech tří připravovaných menu je uveden zde.
Zdroj: Martina Žáčková, PR manažer Karlovského gastrofestivalu
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.