12. 6. 2018 - Cukety a lilky mají sezonu od června do září a jejich využití v kuchyni je tak různorodé, že by jejich sezona mohla být klidně celý rok.
Můžete si cuketu či lilek vypěstovat na zahrádce, dostat od kolegů v práci, kamarádů na chalupě či si ji koupit na trhu nebo v supermarketu. Jaké máme tipy na odlehčení jídelníčku touto zajímavou zeleninou?
Cukety i lilky jsou skvělou sezónní zeleninou s velmi nízkou energetickou hodnotu. „Obsahují velké množství vody, jsou ideální pro přípravu letních pokrmů, zavlaží nás,“ uvádí nutriční poradkyně Zuzana Douchová.
„A není jen o vodě, obsahuje i pro organismus zajímavé množství například vitamínu C, vápníku,“ vypočítává Zuzana Douchová s tím, že se nesmí zapomínat ani na vlákninu, které se české populaci v jídelníčku nedostává. Přijímáme jí méně než doporučených 30 gramů denně, většina Čechů je v denním příjmu většinou jen lehce nad 15 gramy. A to je málo!
Lilek má díky své krásně fialové barvě navíc ještě přidanou hodnotu. Obsahuje antioxidanty, takzvané antokyany. Mají ochranou funkci pro srdce a cévy. Některé studie dokonce uvádějí, že pravidelné zařazování lilku do jídelníčku má vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Odlehčit si jídelníček pokrmem z této zeleniny by si tak měli především vyznavači typické české kuchyně, milovníci másla a máslového pečiva.
Cuketa snad nemá žádné kuchyňské omezení. „Většina lidí miluje letní grilování, cuketa i lilek jsou pro ně jako dělané. Je možné je grilovat nasucho, případně lehce potřít olivovým olejem nebo směsí oleje, citrónové šťávy a bylinek,“ říká nutriční poradkyně Zuzana Douchová a hned přidává další kuchyňské možnosti: „Můžete je použít při přípravě polévky, restovat s trochou olivového nebo řepkového oleje, dusit – výtečné je cuketové zelí, péct ve směsi s různými druhy zeleniny. Dále plnit masem, například krůtím a zapékat. K tomuto způsobu se skvěle hodí kulaté cukety. Z cukety se dají také zdravě připravovat i moučníky, je možné ji přidávat do sladkých dezertů.“
„Existuje také celá řada receptů na zavařování, přípravu čalamád,“ uvádí Zuzana Douchová. Vyzkoušet můžete i míchaná cuketová vajíčka, stačí běžně používanou šunku nahradit na kostičky nakrájenou cuketou. S čerstvou bagetou jsou výtečné.
Vyvarovat bychom se podle odborníků měli v Česku velmi oblíbené úpravě – smažení. „Obalování a smažení zvedá vysoce energetickou hodnotu výsledného pokrmu. Na vině je olej, který se při smažení natáhne. Ze zdravé zeleniny se stane kalorická nezdravá bomba,“ dodává Zuzana Douchová.
Zdroj: www.vimcojim.cz
Foto:Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.