15. 6. 2018 - Neopakovatelnou, přátelskou atmosféru a moderní koncept kuchyně doplnil funkční a stylový vstupní interiér.
Café Therapy v květnu prošlo částečnou rekonstrukcí interiéru, navazující na nové pojetí sortimentu. Dokončilo tak svou proměnu v novodobý formát restaurace, který reaguje na aktuální trendy ve stravování. Jádrem podniku je moderní kuchyně se zdravými prvky a pestrým jídelníčkem, která splňuje to, co od ní hosté očekávají – nabízí jídlo, které se dá jíst každý den, aniž by se člověk zpronevěřoval svým představám o kvalitním stravování. Základem jsou jednoduché a tradiční chutě v inovovaném pojetí.
Přes den bude od nynějška převažovat stále žádanější forma prodeje take-away, což je koncept, jehož obliba v centru Prahy stoupá, ale výběr stále není dost široký. Rezidenti i lidé, kteří v centru Prahy pracují, si sem již zvykli chodit na kvalitní, lehký oběd mezinárodního střihu s českými tradičními akcenty. Je to pro ně příjemná alternativa k zavedeným, ale poněkud bezduchým fast foodům s jednotvárným a nepříliš zdravým sortimentem.
Novinkou je rovněž interakce s prostorem ulice – něco, čeho se Praze stále nedostává. Zajišťuje ji mobilní pult s možností prodeje z okna. Zvlášť v létě je nedílnou součástí genia loci pražského centra ulice živoucí po celý den a nový formát Café Therapy k tomuto chce přispět.
Food concept Café Therapy charakterizuje zřetelný posun směrem ke kvalitě a modernímu životnímu stylu. Přes den jsou v nabídce lehké, čerstvé pokrmy, které osvěží, nasytí, ale neodrovnají. K večeru se nabídka posouvá k typickým českým pochoutkám v moderním pojetí (bůček, grilovaná menší jídla), variace burgerů (i ve vegetariánském provedení), doplněná pivními speciály z malého pivovaru.
V nabídce nápojů nechybí dobré sirupy do vody jako alternativa k všudypřítomnému přeslazenému unifikovanému pití, ani skvělá brazilská káva. Tamního zkušeného baristu nezaskočí latte art, flat white ani třeba dvojité moccacino.
Co je Café Therapy
Café Therapy vzniklo v roce 2005 jako první sociální podnik v ČR typu WISE (work integration social enterprise). Navazuje na britské standardy sociálních firem, inspirovalo se také rakouským modelem sozialökonomische betriebe – transitarbeit.
Za dobu existence podniku zde prošlo tranzitním zaměstnáním 133 klientů SANANIMu, z nichž převážná většina (nad 90 %) nadále standardně funguje v běžném životě. Jedná se o původně obtížně zaměstnatelné lidi, kterým by jinak hrozilo sociální vyloučení – jsou po léčbě závislostí, často po výkonu trestu odnětí svobody. V Café Therapy se v tréninkovém programu učí pracovním návykům, za svou práci zde dostávají obvyklou mzdu a pokračují v komplexním programu resocializace. Cílem je jejich stabilizace, rekvalifikace a přechod na volný trh práce. Pro Café Therapy se jedná o náročný úkol – v silně konkurenčním prostředí gastronomie v centru Prahy musí bez dotací udržet ekonomickou stabilitu i přes neustálé zaškolování nových zaměstnanců či nezbytnou toleranci k jejich počáteční neprofesionalitě, která vyžaduje v rámci projektu silně osobní přístup. Příběhy úspěchu lidí, kteří programem prošli, však za tu námahu stojí.
Zdroj: Agáta Jankovská
Foto: FB Café Therapy
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.