18. 6. 2018 - 14. ročník Hudebního festivalu Znojmo stmelí excelentní hudbu, vyhlášená vína a přátelskou atmosféru letního Znojma.
Letošním tématem bude Svár duše s tělem a vody s vínem. Fyzično se bude potýkat s duchovnem na mnoha koncertech, jejíž dramaturgii upravují účinkující festivalu na míru.
12. 7. – 29. 7. 2018
Znojmo a okolí
Na festival přijede patron festivalu Pavel Šporcl, který vystoupí dvakrát, a řada dalších vyhlášených interpretů. Největší zahraniční hvězdou bude světově oceňovaný orchestr staré hudby Il Giardino Armonico se sopranistkou Annou Prohaskou.
Festivalovým projektem, který letos zahájí festival, bude oratorium Svár duše s tělem od italského skladatele Emilia de’ Cavalieriho. Unikátní je vlastní nastudování a uvedení operního, oratorního nebo baletního díla v dobové hudební interpretaci souboru Czech Ensemble Baroque (několikerá nominace vystupujících umělců na prestižní Ceny Thálie).
Na Hudebním festivalu Znojmo nebudou chybět ani tradiční koncerty festivalové dramaturgie, jako je koncert malých géniů, koncert při svíčkách, piknik v přírodě či varhanní matiné v kostele a řada dalších.
Znojemský hudební festival přináší excelentní koncerty špičkových českých i zahraničních umělců, které pořádá na atypických místech historického Znojma i jeho okolí. S hudbou se tak návštěvníci setkávají i v prostorách zámků ve Vranově nad Dyjí, v Jevišovicích či v Uherčicích. Putují za ní společně s umělcem – varhaníkem po okolních kostelích. Slyší ji na znojemském hradě, na nádvoří historických domů, z radniční věže, ale také pod širým nebem v nádherném prostředí Národního parku Podyjí.
Osou znojemského festivalu je provázání kvalitní hudby s uznávanými víny místních vinařů. Festival dlouhodobě spolupracuje s předními znalci vín a každoročně připravuje limitovanou edici festivalových vín, jejichž ochutnávky doprovázejí všechny koncerty a doprovodné akce festivalu.
Zdroj: Petra Štorková
Foto: Jisová L. a Kolaja Miroslav
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.