22. 6. 2018 - Včera odpoledne TIC BRNO slavnostně vyhlásilo výsledky již třetího ročníku projektu, který mapuje ty nejzajímavější podniky brněnské gastroscény.
21 odborníků. 21. chutí. 21 názorů. Gourmet Brno 2018 zná své vítěze!
TIC BRNO již potřetí požádal brněnské osobnosti i zástupce gastroasociací o pomoc a zeptal se jich, kam rádi chodí na jídlo, drink, kávu či zákusek. Ty podniky, které se v odpovědích objevily vícekrát, pak zařadil do finálních nominací. Už potřetí šly brněnské podniky s kůží na trh a nechaly se ohodnotit od profesionálů v oboru, gastronovinářů a milovníků dobrého jídla a pití. Díky této spolupráci lze představit Gourmet Brno 2018!
Gourmet Brno 2018 – ucelený průvodce brněnskou gastroarénou
Projekt Gourmet Brno 2018 představuje top podniky rozdělené do sedmi kategorií – restaurace, bistra, kavárny, pivnice, vinárny a wine bary, cukrárny a bary. „Oproti loňskému ročníku je doplněn také doporučeními na místa v celém Jihomoravském kraji, která by neměla ujít pozornosti žádného gurmána,“ říká Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO.
Od 21. června zná každá kategorie svého vítěze. TIC Brno bude ale propagovat všechny podniky, které v nezávislém hodnocení získaly nad 70 procent a prokázaly tak, že rozhodně stojí za návštěvu. „Výsledky jsme letos opět zpracovali do přehledného průvodce, který v českém, anglickém a nově i německém jazyce poradí, jak sladit svoje brněnské chutě. Všechny podniky budou mít také svoje místo na portálu GOtoBRNO.cz,“ dodává Janulíková.
Brněnská scéna je živá a proměnlivá, to se promítlo také do celkového hodnocení. Představujeme tři nejlepší v každé kategorii spolu s vyjádřením hodnotitelů, na portálu GOtoBRNO.cz pak najdete kompletní medailonky všech úspěšných podniků:
PAVILLON restaurant: „Takto má vypadat fine dining.“
Kohout NA VÍNĚ: „Tady se cítíte vítáni.“
Butcher’s Grill & Pasta: „Fazolová polévka New Orleans chutnala opravdu stejně jako v New Orleans.“
Foto: Nejlepší restaurace – PAVILLON restaurant a Nejlepší bistro – Atelier Cocktail Bar & Bistro
Atelier Cocktail Bar & Bistro: „Nováček, kterému přejeme, aby obohatil místní scénu natrvalo.“
Soul Bistro: „Kousek Skandinávie v centru Brna.“
4pokoje: „Skvělý personál, který se vším poradil.“
Monogram Espresso Bar: „Sympatický barista, co miluje svoji práci, s jasným názorem a s citem pro perfektní přípravu kávy.“
SKØG Urban Hub: „Pocit pohodlí a soukromí láká k delšímu posezení.“
Punkt.: „Když chcete vypadnout z městského ruchu.“
Foto: Nejlepší kavárna - Monogram Espresso Bar
SORRY – pečeme jinak: „Originálně pojaté, lokální, nápadité – jak kombinace, tak zdobení.“
Cukrářství Martinák: „Větrník příjemně sladký, zmrzlina dobře smetanová.“
Mlsná holka: „Dobré malé koblížky a levandulová limonáda.“
Foto: Nejlepší cukrárna SORRY – pečeme jinak
PETIT CRU wine bar & shop: „Široký výběr vín všech cenových kategorií, skvostná malá jídla. Neuvěřitelná gouda s lanýži.“
justWINE: „Překvapení hodnocení. Pro mě černý kůň mezi brněnskými wine bary.“
Retro Consistorium: „Zajímavá selekce nejen italských vín a slušné ceny.“
Ochutnávková pivnice: „Atmosféra úžasná, připomíná mi to undergroundové neformální pivnice z období 1987–95.“
Zelená kočka Pivárium: „Elegantní a příjemné. Rozhodně stojí za návštěvu.“
Výčep Na stojáka: „Rozhodně must visit. Jedinečná atmosféra v centru města.“
Foto: Nejlepší pivnice – Ochutnávková pivnice
Whiskey Bar, který neexistuje: „Fantastická atmosféra.“
Atelier Cocktail Bar & Bistro: „Originální koncept, osobní přístup, vyvážené drinky.“
Super Panda Circus: „Nekonvenční divadelně-barový projekt, skvělý personál, drinky vyladěné do posledního detailu.“
Brněnští herci v hlavních rolích
I v letošním roce má Gourmet Brno výraznou vizuální stránku, o kterou se postarala grafička Barbara Zemčík a fotograf KIVA. V hlavních rolích u každé kategorie se objeví herci brněnských divadel, hlavním ambasadorem projektu je Roman Blumaier z Národního divadla Brno. „Dát dohromady dobré jídlo a pití spolu s kulturou dává projektu další rozměr. Hledání nových neotřelých propojení, přesně o tom to Brno je,“ uzavírá Vladimír KIVA Novotný.
V Brně 21. června 2018
Zdroj: Jan Gerych, TIC BRNO, příspěvková organizace
Foto: red.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.