Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Lehké a křehké listové těsto. Jak na něj?o

Lehké a křehké listové těsto. Jak na něj?o

28. 6. 2018 - Listové těsto lze bez nadsázky považovat za jednu z největších kuchyňských výzev, ke které i zkušení pekaři přistupují s posvátnou úctou.

Netřeba se ho ale zbytečně obávat, i když je jeho příprava náročná načas a vyžaduje preciznost provedení. Čas věnovaný magické přeměně mouky a másla v křehounké lístkující těsto se ale bohatě zúročí. Nevěříte? Přesvědčte se!

Výroba listového těsta spočívá ve vzájemném překládání vrstev těsta vodového a tukového. Při pečení se odpařuje z těsta voda, která se zastavuje u tukové vrstvy, a protože pára má větší objem než voda, ze které vznikla, oddělují se tak od sebe vrstvy, čímž vzniká typické lístkování. Použitím kvalitního másla pak získáme ničím nenapodobitelnou vůni a lahodnost. Listové těsto lze využít jak nasladko, tak naslano.

 

04288-party-snack-2762013_960_720.jpg

 

 

Vyhrňte si rukávy, listové těsto čeká!

Nejpohodlněji v kuchyňském robotu nechte dobře promísit mouku, 125 g másla a špetku soli, až se začnou tvořit hrudky. Přidejte 250 ml vody s citronovou šťávou a hněťte ještě tak dlouho, až se těsto začne spojovat. Vyklopte na pomoučněný vál a rukama vypracujte v hladké těsto. To zabalte do potravinářské fólie a v ledničce nechte přes noc odpočívat.
Po vybalení z fólie těsto na pomoučněném válu rozválejte na plát o velikosti asi 25 x 60 cm, užší stranou k sobě. Plát těsta si pomyslně rozdělte na třetiny a prostředek poklaďte polovinou máslových plátků. Překryjte vrchní třetinou těsta a poklaďte zbylým máslem. Spodní třetinu těsta překlopte přes máslo, otočte proti směru hodinových ručiček o 90 stupňů a přehněte na polovinu.
Opět rozválejte na velikost 25 x 60 cm, užší stranou k sobě. Vrchní třetinu přehněte a překryjte spodní třetinou. Opět otočte, přehněte na polovinu a ještě jednou na polovinu, až získáte malý balíček. Ten zabalte do potravinářské fólie a v ledničce chlaďte 2 až 3 hodiny. Celý proces od rozválení na 25 x 60 cm po zabalení do fólie a chlazení v ledničce zopakujte ještě čtyřikrát.

 

 

 

 

Zdroj: vseopeceni.cz

Ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz