11. 7. 2018 - Potřeba tekutin se mění s věkem, největší je v dětství, zvyšuje se ale i ve stáří a jak tekutiny ovlivňují tělesnou hmotnost?
Nedostatečný příjem tekutin může znamenat pro organismus velký problém, a to i v případě, že se jedná o mírnou dehydrataci.
V podstatě okamžik, kdy pociťujeme žízeň, je již signálem, že máme nedostatek tekutin. Ztráta tekutin o pouhá 2 % znamenají snížení pozornosti, zvýšenou únavu, zvyšuje se i riziko úrazů. Mnozí lidé reagují na nedostatek tekutin bolestí hlavy, ti, kteří mají potíže se zády, zaznamenávají zhoršení potíží. Zvyšuje se i riziko vzniku ledvinových kamenů. U seniorů jsou následky nedostatku tekutin ještě výraznější – mohou se objevit stavy zmatenosti, dezorientace, výjimkou nejsou ani kolapsové stavy.
Nicméně „přelívat“ se tekutinami také není prospěšné a má to svá rizika. Především u lidí s určitou psychiatrickou diagnózou se setkáváme s nadměrným příjmem tekutin (5 a více litrů denně). Následkem toho dochází k přílišnému „naředění“, objevuje se hyponatrémie (snížená hladina sodíku) spojená s poruchami soustředění, dezorientací až kómatem. Jednoduchým ukazatelem, který nás informuje o dostatečném nebo naopak nedostatečném příjmu tekutin, je barva moči. Ideálem je slámově žlutá barva, sytě žlutá, až oranžová svědčí pro nedostatek tekutin, příliš světlá moč informuje, že pijeme příliš.
Častou otázkou je, jakým způsobem tekutiny ovlivňují tělesnou hmotnost. Tekutiny se v regulaci tělesné hmotnosti uplatňují několika způsoby. Tekutiny zaplní žaludek, který reaguje podobně, jako po příjmu potravy – nervus vagus informuje hypotalamická centra sytosti o rozpětí žaludku, což vede ke snížení pocitu hladu. Voda je nezbytná i pro správné uplatnění vlákniny. Vláknina potravy má významný vliv na pocit sytosti, jelikož v žaludku bobtná, zpomaluje vyprazdňování žaludku, a tím pomáhá regulovat příjem potravy. Ve střevě vláknina zabrání vstřebání části tuků a sacharidů. Nicméně efekt vlákniny se neuplatní, pokud nedodáme tělu dostatek tekutin. Naopak si můžeme způsobit zácpu, která je zejména u hubnoucích častá sama o sobě.
Dochází k uvolňování škodlivin z tukové tkáně a voda je pomáhá odstranit z organismu.
Doporučený příjem tekutin činí přibližně 22 ml na kilogram tělesné hmotnosti a den. Žena o hmotnosti 66 kg by tedy za den měla přijmout 1500 ml tekutin. K celkovému příjmu tekutin přispívá významným způsobem i strava, zejména pokud obsahuje dostatek zeleniny, ovoce a mléčných výrobků.
Nejvhodnější je pít v průběhu celého dne, nepít velké množství tekutin naráz, spíše popíjet. Svou úlohu samozřejmě sehrává i výběr nápojů. O rizicích slazených nápojů se není třeba zmiňovat, ale za pozornost stojí sledovat údaj o celkové mineralizaci. Pro běžné pití se hodí mírně až středně mineralizované minerální vody, kdy údaj o celkovém množství rozpuštěných látek nepřekročí 250 mg/l. Chybou jsou minerální vody s vyšším obsahem sodíku, který vede k zadržování tekutin a mylnému pocitu, že hubnutí nemá efekt.
Zdroj: Vím, co jím a piju, o.p.s. , www.vimcojim.cz
Foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.