Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Přípravy jubilejního X. ročníku Slováckých slavností vína a otevřených památek jsou v plném proudu

Přípravy jubilejního X. ročníku Slováckých slavností vína a otevřených památek jsou v plném proudu

15. 7. 2012 - UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Město Uherské Hradiště, srdce Slovácka, nabídne už podesáté v řadě neopakovatelný zážitek a ochutnávku živého folkloru v duchu vinařských tradic, lidových písní a tance. Tisíce krojovaných účastníků z více než 70 měst a obcí z okolí Uherského Hradiště se v sobotu 8. a v neděli 9. září 2012 zúčastní největší přehlídky tradiční lidové kultury Slovácka, Slováckých slavností vína a otevřených památek 2012.

„Jsem hrdý na to, jak rozsáhlou a významnou akcí se za uplynulých deset let slavnosti staly. Nejvíce mne těší, že jsme schopni vlastními silami vytvořit tak úchvatnou demonstraci lidového umění, živého folkloru a tradic. K tomu město poskytuje především své prostory, ale také finanční podporu a organizační zázemí. Slovácké slavnosti vína a otevřených památek přitom nejsou komerční festival, mají mnohem hlubší poslání, které se odráží v přístupu okolních obcí a měst. Ty berou slavnosti jako jedinečnou příležitost předvést své tradice, lidové umění, řemesla a zvyky. Právě to dělá ze Slováckých slavností vína a otevřených památek nadregionální, či dokonce nadnárodní akci,“ nadnesl starosta města Uherské Hradiště Květoslav Tichavský.

Základní linie programu Slováckých slavností vína a otevřených památek se v letošním roce měnit nebude. „Organizační tým slavností už sází na zkušenosti z předchozích let, proto dramaturgickou kostru slavností měnit nebudeme,“ dodal Tichavský.

Na organizaci již desátého ročníku Slováckých slavností vína a otevřených památek pilně pracuje Klub kultury Uherské Hradiště.
„Klademe si za cíl zachovat slavnosti v nezměněné podobě a přistupovat k nim jako k památníku vztyčenému na počest slováckého folkloru a tradic. Vynaložili jsme maximální úsilí, abychom společně s městem UH zajistili optimální financování Slováckých slavností. Už teď můžeme hrdě říci, že se nám tato snaha podařila a další, jubilejní ročník, proběhne v duchu posledních let – ve znamení oslav, radosti a dobré nálady,“ vyzdvihl ředitel Klubu kultury Mgr. A. Antonín Mach.

Podtitul letošního ročníku má symbolický název Do Hradišťa na vinobraní. Organizátoři tím zvou všechny, kteří ocení tvrdou práci, jež se skrývá ve sklenici vína, všechny, kteří cítí slunce a úrodnou půdu v každém doušku cenného moku. I letos pro návštěvníky připravili nejeden zajímavý okamžik. Za všechny je možné jmenovat míkovské pásmo Vinobraní z Míkovic, pestrý program u Slovácké búdy, prezentaci mikroregionů, vystoupení populární kapely Čechomor a také přehlídku krojů Nevěsty Slovácka, která ozdobí zrekonstruované znovu otevřené barokní prostory Kolejního nádvoří.

„Program slavností je koncipován tak, aby byli spokojeni návštěvníci i účinkující. Zachováváme všelidovou slavnost otevřenou každému a bez vstupného. Jsem hrdý za skutečnost, že zde v Uherském Hradišti udržujeme čistý koncept lidové veselice. Ke spolupráci pečlivě vybíráme nejen účinkující jako jsou populární kapely, folklorní soubory, občanská sdružení a obce, ale také partnery akce, bez jejichž pomoci by slavnosti na této úrovni nemohly existovat. Letité nadstandardní spolupráce a vybudovaných vztahů - zejména s mikroregiony - si vážíme stejně jako pozitivních reakcí návštěvníků, které zaznamenáváme,“ dodal Antonín Mach.


Jeden z hlavních podporovatelů Slováckých slavností vína a otevřených památek je uherskohradišťská Nadace Děti-kultura-sport .

„Slovácké slavnosti vína a otevřených památek jsou velmi významnou událostí pro celý region. Jsem upřímně rád, že jsem mohl stát u zrodu této jedinečné akce. Přestože v důsledku legislativních změn nemůžeme již podporovat neziskové projekty tak, jako dřív a čekáme na vývoj situace v oblasti našeho podnikání, tento folklorní svátek ani v letošním roce nenecháme bez podpory. Prostředky potřebné k tomu, aby se akce mohla uskutečnit v plné kráse, najdeme a věřím, že tomu tak bude i v dalších letech. Současně jsem však přesvědčen, že by roli „donátorů“ měly převzít obce a města, které se slavností účastní a jsou nově také příjemci finančních prostředků z loterií,“ řekl Ivo Valenta, zakladatel Nadace Děti-kultura-sport, jejímž hlavním přispěvatelem je SYNOT holding.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz