12. 7. 2018 - Zažijte Afriku všemi smysly!Trojská botanická zahrada pořádá víkend plný hudby, tance i jídla.
Již tento víkend vypukne African food festival plný chutí i zážitků. V rámci doprovodného programu k letní výstavě afrických soch čekají návštěvníky Botanické zahrady hl. m. Prahy dva dny plné afrického jídla, pití, hudby, tance, módy a mnoha dalších aktivit. Pro děti je připraven speciální dětský koutek, dílničky, ale i divadlo a bubnování. Ochutnáváte rádi nezvyklá jídla? Pak si nenechte ujít možnost okusit exotické pokrmy z Konga či Pobřeží slonoviny, a máte-li odvahu, navštivte show věnovanou kulinářským specialitám z hmyzu. Bohatý program probíhá v sobotu i v neděli od 10.00 do 20.00 hodin v Ornamentální zahradě a v expozici Stráň. Užijte si africké léto v Troji.
Léto v Botanické zahradě hl. m. Prahy nabízí kromě relaxace také zábavu pro malé i velké
„Už potřetí v řadě pořádáme návštěvnicky úspěšný letní food festival.
Po kuchyni Středomoří a Ameriky letos ve spolupráci s Ateliérem AfrickéSochy.cz představíme kulturu i kuchyni Afriky,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. Výstava probíhá pod záštitou Velvyslanectví Jihoafrické republiky v Praze.
Užijte si Africké léto v Troji doslova všemi smysly
Nejen vaše chuťové buňky si během víkendu 14. a 15. července přijdou na své. Každého jistě rozpohybuje hudebně-taneční vystoupení umělců z různých koutů Afriky, například z Mali, Gambie či Senegalu. Zájemci se budou moci také aktivně zapojit a vyzkoušet si tradiční tance, zpěv i bubnování, které jim zaručeně rozproudí krev a navodí atmosféru pulzující africké divočiny.
V programu si nenechte ujít pásmo afrického tance a hudby se skupinou BaToCu v originálních afrických kostýmech, které vás přenese až do slunného Senegalu. „V představení,
které vytvořil Issa Sadio Diatta ze Senegalu spolu s vynikajícím kanadským bubeníkem, zpěvákem a performerem Ephraimem Goldinem z Kanady a se členy skupiny BaToCu Moniky Rebcové, uvidíte současný i tradiční tanec západní Afriky a uslyšíte dynamickou hru
na západoafrické bubny spolu se zpěvem původních melodií v afrických jazycích,“ vysvětluje Hana Homolková, jednatelka Ateliéru AfrickéSochy.cz a spoluautorka výstavy.
Projezte se Afrikou
Jak chutná kuchyně Konga? I to vám přiblíží African food festival v prostorách rozkvetlé zahrady. Ochutnáte též západoafrické speciality a dobroty z Pobřeží slonoviny, fair trade produkty, africkou kávu i osvěžující lahodné limonády. Máte-li kuráž, potom si v neděli
15. července nenechte ujít živou kuchařskou show s vařením z hmyzu. Odvážlivci mohou
i okusit.
Na své si přijdou také nejmladší návštěvníci zahrady
Pro děti je v sobotu nachystáno výpravné divadelní představení – dobrodružný výlet
za pohádkovým putováním africkou savanou. Potkají se se zvířátky, ale také s nebezpečím, které může číhat na každém kroku. V neděli se mohou těšit na představení Báry Polívkové
s drumbeny, nazvané Letíme do cizokrajiny. Po oba dny je připravena také africká školička, kde si děti mohou udělat vlastní šamanskou masku, šamanský kámen a nechat se otestovat
ze znalostí o Africe. Odpoledne budou pro malé i velké děti otevřeny kreativní dílny.
Těšit se můžete například na kreativní tvoření pod vedením Radky Zellnerové, nazvané Volání Afriky. „Přijďte si vyrobit jedinečný šperk, znějící ozdobu do bytu nebo cokoli, co vás zrovna napadne při pohledu na spousty inspirativního materiálu, se kterým vás naučíme pracovat. Osaháte si semínka, tykve, korálky, provázky, kůži, skleněné střípky,“ zve na program Hana Homolková. Kromě vlastního dílka a hromady zážitků si odnesete i sny o cestách do Afriky.
Podrobný program najdete na www.botanicka.cz. Na akci platí běžné vstupné do venkovních expozic botanické zahrady.
Kalendář gastro akcí Botanické zahrady Praha
Medový den
21. 7.
13.00–19.00
Venkovní expozice, Stráň, expozice Medonosných rostlin a včel
Ve spolupráci s Vyšehradskými včelaříky, kteří pečují o včely a úly v nově vybudované expozici Medonosných rostlin a včel, jsme pro vás připravili zajímavý program o rostlinách
a včelách pro celou rodinu. V domku včelaře bude nově otevřena interaktivní expozice zaměřená na pyl a opylování rostlin, která pobaví i poučí.
K vidění bude skleněný úl, dozvíte se vše o opylování a děti se mohou zapojit do vědomostní soutěže. Chybět nebude ani ukázka vytáčení medu. Zájemci si budou moci zakoupit různé publikace o včelách, medovou čokoládu, široký sortiment medu, medoviny a medových produktů.
Festival jak víno
28. 7.
10.00–19.00
Vinice sv. Kláry
Na jednom místě máte unikátní příležitost ochutnat vína až 20 různých producentů. Pečlivě vybíráme pouze malá rodinná vinařství, jejichž vína běžně neochutnáte. Představujeme moderní vinaře reprezentující úctu k tradicím. Převažují vinařství z Moravy, citlivě doplněná vinaři ze zahraničí. Poznejte chutě afrických vín za tónů africké hudby, italská vína snoubená
s italskou kuchyní anebo ochutnejte maďarské klobásky s pravým maďarským tokajem. Pokud chcete poznat nejnovější trendy vín, přijďte se přesvědčit na vlastní jazyk. Degustuje
se ze skla, za tónů živé hudby v příjemném prostředí vinice sv. Kláry.
V tento den se v zahradě spojí hudba, moderní kuchyně a víno do jednoho velkého zážitku.
Klára slaví svátek
12. 8.
Vinice sv. Kláry
Piknikový den na vinici sv. Kláry. Kde jinde a čím jiným připít Kláře v její sváteční den
než vínem z vinice sv. Kláry?
Vinobraní sv. Kláry
15. – 16. 9.
11.00–19.00
Vinice sv. Kláry
Milovníci vína by si v diáři měli poznamenat zářijový termín, kdy jedna z nejstarších vinic
v Praze ožije oslavou sklizně. Vinobraní sv. Kláry představí vinařskou produkci jak místní,
tak i dalších vinařství z Čech a Moravy. Chybět nebude ani doprovodný hudební program. Zaposlouchejte se se sklenkou v ruce do tónů folku, typických cimbálovek či jazzu,
a to jak na samotné vinici, tak v rozkvetlé Ornamentální zahradě.
Dýňový podzim
22. 9. – 21. 10.
Ornamentální zahrada
Podzim je nejbarevnější období roku. Příroda má svoji škálu barev, kterou nedokáže namíchat žádný malíř, a botanická zahrada vám tuto paletu přiblíží na již třinácté výstavě dýní. Kromě ukázek kultivarového sortimentu tykvovitých rostlin se již tradičně můžete těšit na bohatá aranžmá z dýní.
Zdroj: Darina Miklovičová, www.botanicka.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.