13. 7. 2018 - Přestože si většina z nás na koktejl zajde do baru, trendy se začínají pomalu měnit a už zdaleka nejsou míchané drinky pouze záležitostí barmanů.
Je spousta koktejlů, které jsme si schopni připravit i doma. Inspirujte se radami profesionálního barmana Michala Marešovského, jež je ambasadorem legendární skotské whisky Johnnie Walker.
Když se řekne koktejl, většina z nás si představí profi bar, šejkry, všemožné lžičky, míchátka a v neposlední řadě pak barmana s hlavou naditou recepty v přesných mírách. Ano, profesionální barman musí znát širokou řadu produktů, musí vědět, která chuť ladí se kterou, a má vybavení, o němž si můžeme nechat jen zdát. Jsou však i koktejly, jež si můžeme připravit doma, s vybavením, které najdeme běžně v kuchyni a recepty, jež nám nezamotají hlavu už ve chvíli, kdy otevřeme lednici. „Určitě není třeba se toho bát. Pokud si zapamatujete pár základních pravidel, ty jednodušší koktejly si můžete připravit i sami,“ říká Michal Marešovský, barman a ambasador skotské whisky Johnnie Walker.
„Za nejdůležitější lze považovat led a čerstvost surovin. Také není třeba za každou cenu sahat po drahých surovinách. Vystačit si můžete i se sezónním ovocem či zeleninou. Pak už stačí jen zvolit druh alkoholu, se kterým koktejl připravíte,“ říká Marešovský. „Já miluji whisky a skotská whisky Johnnie Walker, jejíž tradice sahá až do 19. století, je skvělá nejen samotná či jednoduše s ledem. Perfektně se hodí pro míchané drinky, které mám odzkoušené, že chuťově sednou jak mužům, tak i ženám.“
„I míchané drinky podléhají módním trendům. Tak jako jsou u jídel návrháři michelinští kuchaři, u koktejlů jsou to vítězové barmanských soutěží,“ vysvětluje k módním barmanským směrům Michal Marešovský. V létě jsou pak trendy koktejly lehké a osvěžující. A zde se právě skvěle osvědčila whisky. „Whisky totiž nabízí široké spektrum chutí a vůní. Proto je z ní možné připravit jedinečný míchaný nápoj, kterým zaručeně potěšíte všechny,“ dodává.
Ledový zelený čaj ve spojení s Johnnie Walker Red Label tvoří dokonalou svěží kombinaci. Zelený čaj má blahodárné účinky pro tělo i mysl a obsahuje spoustu antioxidantů.
Na jeden drink budete potřebovat:
Naplňte sklenici ledem, přidejte whisky Johnnie Walker Red Label a dovršte vychlazeným zeleným čajem. Sklenici ozdobte kouskem čerstvé limetky a podávejte.
TIP
Ještě lepší bude drink s domácím ledovým čajem. K jeho výrobě budete potřebovat:
Zelený čaj zalijte horkou vodou s teplotou do 100 °C a nechte asi 2 až 3 minuty louhovat. Citron omyjte, odkrojte 2 plátky na ozdobu a ze zbytku vymačkejte šťávu. Přimíchejte do vychladlého čaje a smíchejte s třtinovým cukrem či medem a čerstvou mátou.
Lehce trpká chuť brusinek spojená s kouřovostí skotské whisky Johnnie Walker vytváří lahodnou kombinaci. Už jen z brusinkového džusu a whisky umícháte výborný drink. Ti, jež se nebojí experimentovat, si ho mohou vylepšit přidáním zázvorového piva.
Na jednu porci budete potřebovat:
Do sklenice s ledem postupně nadávkujte jednotlivé ingredience a lehce promíchejte. Na závěr ozdobte například limetou či mátou a servírujte.
Zázvor je oblíbený po celém světě. Podporuje chuť k jídlu a má relaxační i afrodiziakální účinky. V kombinaci se skotskou whisky má jeho exotická chuť ještě větší říz.
Na jeden drink budete potřebovat:
Jednoduše naplňte sklenici ledem a následně v ní smíchejte Johnnie Walker Red Label, zázvorovou limonádu a šťávu z kousku limety. Sklenici ozdobte plátkem zázvoru a podávejte.
TIP
Domácí je vždycky lepší, udělejte si proto domácí zázvorovou limonádu. K její výrobě budete potřebovat:
Zázvor nastrouhejte najemno, přelijte malým množstvím vařící vody a nechte vylouhovat. Citrony pečlivě omyjte a šťávu vymačkejte. Výluh a plátky ze zázvoru, citronovou šťávu a kůru dejte do většího džbánu, oslaďte a dolijte vychlazenou perlivou vodou.
V jednoduchosti je mnohdy krása a skvělá kořeněná chuť whisky a colou vás v tomto tvrzení jenom ujistí.
Na jeden drink budete potřebovat:
Naplňte vysokou sklenku kostkami ledu a přidejte whisky. Přilejte colu a na závěr ozdobte limetkou.
Zdroj: Zuzana Hanušová
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.