Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Inspekce zjistila čaj s tropanovými alkaloidy v distribuční síti řetězce Tesco

Inspekce zjistila čaj s tropanovými alkaloidy v distribuční síti řetězce Tesco

18. 7. 2018 - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nevyhovující čaj „TESCO MIX OF HERBS bylinný čaj, porcovaný“ v distribuční síti společnosti Tesco Stores ČR a.s.

 

 

 

 

Laboratorní analýza v akreditované laboratoři SZPI potvrdila přítomnost atropinu v množství 213 μg/kg a skopolaminu v množství 44,7 μg/kg. Atropin a skopolamin jsou tropanové alkaloidy se známými negativními účinky na lidské zdraví a nesmějí být v potravinách přítomny.

Potravina nesla označení data minimální trvanlivosti do 05. 2019, šarže L3496/2/125 a jejím distributorem na českém trhu byla společnost Tesco Stores ČR a.s., Vršovická 68/1527, 100 00 Praha.

 

04324-tesco_caj.jpg

Foto: SZPI

 

Čaj není vhodný k lidské spotřebě a to především v případě dětí a starších lidí a inspekce spotřebitelům doporučuje, aby se vyhnuli konzumaci uvedené šarže.

Kontrolované osobě bylo uloženo opatření k okamžitému stažení předmětné šarže ze všech svých provozoven a bude s ní zahájeno správní řízení o uložení sankce.

SZPI výše uvedené zjištění notifikovala v evropském systému rychlého varování RASFF.

 

Zpracoval: Mgr. Radoslav Pospíchal – referent mediální komunikace

 

 

 

 

 

Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce, www.szpi.gov.cz

Ilustrační foto v úvodu: Pixabay, Foto v textu: SZPI

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz