Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Vinice jsou uzamčeny! Dál už ani krok!

Vinice jsou uzamčeny! Dál už ani krok!

19. 7. 2018 - Možná jste už někdy slyšeli pojem zarážení hory, nebo v moravském nářečí také zarážání hory a pravděpodobně jste se pozastavili nad tím, co je to vlastně za akci.

Rozhodně to nemá nic společného s horolezectvím, ani hornictvím. Tato událost je spojená s vínem a prim v ní hrají vinaři se svými vinicemi a vinohrady. Zarážení hory je starý vinařský zvyk a vyhledávaná vinařská slavnost, která se koná nejčastěji ke konci srpna a rozhodně stojí za návštěvu.

Vinařství se zejména na Moravě budovalo po staletí, a tak je spjato řadou vinařských tradic, které často sahají hluboko do historie. Hlavně v posledních letech dochází k jejich obnovovaní, což je případ také zarážení hory. Přitom se jedná o jeden z nejdůležitějších zvyků týkajících se vína. V podstatě jde o pomyslné zavření nebo uzamknutí vinic, tedy zamezení vstupu všem, kteří tam nemají co pohledávat. Toto vždy mělo za cíl ochránit dozrávající hrozny před nenechavci, kterým za porušení zákazu hrozily přísné tresty. Dnes jde u zarážení hory spíš než o právo a ochranu vinic o zábavnou folklórní slavnost a přípravu na svátky vinobraní.

 

04325-shutterstock_777736531.jpg

 

A proč vlastně zarážení hory?

Jako hora se označuje slabší tyč zbavená kůry o průměru asi 10 cm a výšce několika metrů, která se zarazila do země, což symbolicky znamenalo, že vinice jsou již zamčené. Do vinohradu má nadále povolený vstup pouze vinař a tzv. hotaři, kteří hlídají vinice před zloději a hlavně špačky. Vstoupit mohou také ještě těhotné ženy, které si v horkém dni smí utrhnout tři hrozny vína pro osvěžení. Nepovolaná osoba může podle pověstí svým vstupem do vinohradu ohrozit úrodu a následnou kvalitu vína, a to vinaři nechtějí a ani nemohou riskovat.

 

04325-shutterstock_275950577.jpg

 

Slavnosti spojené se zarážením hory probíhají na mnoha místech jižní Moravy, v každé obci s trochu odlišným průběhem. Konají se přibližně od poloviny srpna do začátku září. Nechybí vztyčená opletená májka, která je ozdobená révovým věncem. Vinaři kolem ní zatlučou 12 dřevěných kůlů, za každý měsíc jeden, jako symbol celoroční práce. Součástí jsou humorné scénky, divadla a také složení přísahy hotařů, strážců vinic. Nezřídka jsou předváděny ukázky trestů za porušení vstupu nebo trestání nepoctivých a chamtivých vinařů. Celou akci provází pestrobarevné kroje, cimbálová muzika a zpěv lidových písní. K tomu samozřejmě nechybí dobré jídlo, a hlavně se popíjí nejlepší vína.

 

Veškeré užitečné informace, které byste mohli využít, než vyrazíte na zarážení hory, najdete zde: http://www.wineofczechrepublic.cz.

 

04325-shutterstock_571565734.jpg

 

 

Kam na Zarážení hory?

17. – 18. 8. 2018 - Zarážení hory a degustace vín pod širým nebem v Mikulově

18. 8. 2018 – Zarážání hory ve Vlkoši

25. 8. 2018 - Zarážení hory Moravské Bránice

31. 8. - 1. 9. 2018 - Zarážení hory s otevřenými sklepy Němčičky

1. 9. 2018 - Zarážání hory v Nechorách

8. 9. 2018 - Zarážení hory Vrbice

8. 9. 2018 - Zarážení hory Znojmo

 

 

 

 

 

Zdroj: Dominika Uhrová

Foto: Shutterstock/Vinařský fond

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz