20. 7. 2018 - Odrazují vás stále vyšší ceny másla v obchodech nebo jednoduše nedáte dopustit na chuť toho domácího? Na jeho přípravě není nic složitého. Poradíme vám, jak si domácí máslo připravit a jak ho skladovat.
Co je domácí, to je dobré. Platí to i pro máslo. Už po první lžičce poznáte, že másla ze supermarketu se této lahůdce vůbec nevyrovnají. Nemůžete se dočkat, až si ráno na chleba namažete vlastnoručně vyšlehané máslo? Dejte se do toho.
Stačí jedna jediná ingredience – smetana ke šlehání. Pořiďte si tu s vysokým obsahem tuku, ať je výsledné máslo chuťově výrazné. Při nákupu si všimněte, zda smetana neobsahuje karagenan nebo na ní není napsané, že je stabilizována. Znamenalo by to, že taková smetana by se vám na máslo šlehala mnohem hůř než smetana, která stabilizovaná není.
Kromě smetany už potřebujete jen mísu, šlehač a cedník. Smetanu nalijte do robotu, pokud jej máte, případně do mísy či hrnce, a šlehejte. Nezastavujte ani tehdy, když budete mít polotekutou šlehačku. Po chvilce směs zhoustne a ztuhne, ale na máslo to stále nestačí. Do cíle se začnete blížit, až šlehačka začne ztrácet bílou barvu a začnou se vytvářet tužší hrudky nažloutlé barvy. V tuto chvíli zvolněte a za malý moment se máslo oddělí od podmáslí.
Teď přichází čas na scezení podmáslí. Vezměte do ruky cedník a dejte se do toho. Jakmile máte podmáslí oddělené, pokračujte ve zpracování másla. Ponořte ho do studené vody a prohněťte ho v ní. Mléčně zakalenou vodu vylijte, nalijte novou a celý proces třikrát opakujte, až bude voda úplně čistá. Máslo se tak zbaví veškerého podmáslí. Na závěr z másla vytvořte úhledný tvar nebo použijte formu na máslo. Položte na talířek, dejte do pytlíku a vložte do lednice ztuhnout.
Máslo uchovávejte v potravinářské fólii nebo dřevěné krabičce. Čerstvé máslo vám vydrží asi 20–30 dní. Pokud ho ovšem do té doby nespotřebujete. Je totiž tak voňavé, sladké a jednoduše neodolatelné, že ho budete chtít snídat, obědvat a večeřet každý den.
Zdroj: vseopeceni.cz
Foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.