20. 7. 2018 - Tuto sobotu zažijete v trojské botanické zahradě Medový den. Poprvé se pro návštěvníky otevře nová expozice Medonosné rostliny a včely.
Milujete med? Pak si nenechte ujít Medový den v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Už tuto sobotu se návštěvníkům představí zcela nová interaktivní expozice věnovaná medonosným rostlinám a včelám. Návštěvníci v ní mají možnost blíže se seznámit s rostlinami poskytujícími pastvu včelám od brzkého jara do pozdního podzimu, včetně těch, z nichž v jiných částech světa vznikají tzv. jednodruhové medy. Zahájení obohatí doprovodný program pro malé i velké. Akce se koná v sobotu 21. července od 13 do 19 hodin.
Botanická zahrada hl. m. Prahy po třech letech otevírá zcela novou expozici. „Ve spolupráci se zahradní architektkou Ing. Klárou Nepustilovou vznikl v zahradě koncepčně pojatý prostor s mnoha vzdělavacími prvky. Hlavní myšlenkou je ukázat návštěvníkům botanické zahrady život včel a medonosné rostliny v české krajině. Expozice zaujme jak širší odbornou veřejnost, tak počínající včelaře, školáky a děti,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. V rámci slavnostního otevření se zájemci mohou těšit na populárně-naučný program, jenž představí koncept i jednotlivé prvky expozice, odhalí vztahy rostlin a včel a přiblíží vznik medu a dalších včelích produktů.
Na východní straně trojského svahu spojujícího jižní a severní část venkovních expozic se nachází nová interaktivní expozice, která návštěvníkům netradiční formou představí zajímavosti ze života hmyzu a rostlin. „Je dalším příspěvkem botanické zahrady na cestě k vnímání přírody všemi smysly. Je tudíž přístupná opravdu široké veřejnosti, včetně návštěvníků se specifickými potřebami,“ vysvětluje Jarmila Skružná, vedoucí oddělení etnobotaniky a prezentace botaniky.
Expozice je rozdělená na dva naučné okruhy. První se zaměřuje na způsoby opylování a přibližuje je na jednotlivých stanovištích typických pro krajinu České republiky. Jedná se o rodinnou zahradu, vřesoviště, les, ovocný sad, pole a louku, které jsou rozmístěné podél šestiúhelníkového chodníku inspirovaného podobou včelího plástu. Druhý okruh seznamuje pomocí interaktivních prvků návštěvníky s několika tématy zeživota včel. Součástí expozice je i domek včelaře, jehož interiér se soustředí na pyl a opylování. „Přejeme si, aby naše expozice návštěvníky pobavila a aby si ji užili a zažili opravdu všemi smysly. Těšit se mohou na rozkvetlou louku i pestré pole osázené medonosnými rostlinami, na důmyslné dřevěné hry a hříčky ze včelího světa i na staré úly včetně slaměné košnice, ve které se mohou zaposlouchat do zvuků z včelího úlu,“ dodává Jarmila Skružná.
V ovocném sadu, který je nedílnou součástí nové expozice, najdou návštěvníci nejen staré odrůdy jabloní, ale i další zapomenuté teplomilné druhy ovocných stromů. „Patří sem například mandloně, morušovníky nebo netradiční kříženec jeřábu a hrušně – hruškojeřáb. I na hruškojeřábu se podepsalo české šlechtění a před sto lety vznikla odrůda ‘Tatarova hruška’. Z tradičních českých odrůd jabloní lze zmínit například Královské z Jiříkova, Panenské české nebo Malinové holovouské,“ říká Tomáš Vencálek, kurátor dřevin mírného pásma. Součástí expozice je i nově založené maliniště s více než deseti odrůdami maliníku a ostružiníku. „Mezi ty nejzajímavější patří žlutě plodící ‘Golden Everest’ nebo až do hlubokého podzimu remontující, tedy dvakrát plodící, odrůda ‘Heritage’,“ dodává Tomáš Vencálek.
V sobotu 21. července se malí i velcí návštěvníci mohou těšit na zajímavý program o rostlinách
a včelách. K vidění bude skleněný úl, děti se mohou zapojit do vědomostní soutěže. Chybět nebude ani ukázka vytáčení medu. Výzkumný ústav včelařský v Dole se bude prezentovat novou sadou naučných panelů o medu. Zájemci si budou moci zakoupit různé publikace o včelách, medovou čokoládu, široký sortiment medu včetně medu přímo z botanické zahrady, medoviny a medových produktů. V domku včelaře bude nově otevřena interaktivní expozice zaměřená na pyl a opylování rostlin, která pobaví i poučí.
Program vznikl ve spolupráci s Vyšehradskými včelaříky, ti v nově vybudované expozici pečují o včely a úly. Na akci platí běžné vstupné do venkovních expozic botanické zahrady.
Festival jak víno
28. 7.
10.00–19.00
Vinice sv. Kláry
Na jednom místě máte unikátní příležitost ochutnat vína až 20 různých producentů. Pečlivě vybíráme pouze malá rodinná vinařství, jejichž vína běžně neochutnáte. Představujeme moderní vinaře reprezentující úctu k tradicím. Převažují vinařství z Moravy, citlivě doplněná vinaři ze zahraničí. Poznejte chutě afrických vín za tónů africké hudby, italská vína snoubená
s italskou kuchyní anebo ochutnejte maďarské klobásky s pravým maďarským tokajem. Pokud chcete poznat nejnovější trendy vín, přijďte se přesvědčit na vlastní jazyk. Degustuje
se ze skla, za tónů živé hudby v příjemném prostředí vinice sv. Kláry.
V tento den se v zahradě spojí hudba, moderní kuchyně a víno do jednoho velkého zážitku.
Klára slaví svátek
12. 8.
Vinice sv. Kláry
Piknikový den na vinici sv. Kláry. Kde jinde a čím jiným připít Kláře v její sváteční den
než vínem z vinice sv. Kláry?
Vinobraní sv. Kláry
15. – 16. 9.
11.00–19.00
Vinice sv. Kláry
Milovníci vína by si v diáři měli poznamenat zářijový termín, kdy jedna z nejstarších vinic
v Praze ožije oslavou sklizně. Vinobraní sv. Kláry představí vinařskou produkci jak místní,
tak i dalších vinařství z Čech a Moravy. Chybět nebude ani doprovodný hudební program. Zaposlouchejte se se sklenkou v ruce do tónů folku, typických cimbálovek či jazzu,
a to jak na samotné vinici, tak v rozkvetlé Ornamentální zahradě.
Dýňový podzim
22. 9. – 21. 10.
Ornamentální zahrada
Podzim je nejbarevnější období roku. Příroda má svoji škálu barev, kterou nedokáže namíchat žádný malíř, a botanická zahrada vám tuto paletu přiblíží na již třinácté výstavě dýní. Kromě ukázek kultivarového sortimentu tykvovitých rostlin se již tradičně můžete těšit na bohatá aranžmá z dýní.
Kompletní program Botanické zahrady hl. m. Prahy i další novinky najdete
na www.botanicka.cz. Změna programu vyhrazena.
Zdroj: Darina Miklovičová,
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.