6. 9. 2018 - V jedné makovici je přibližně pět tisíc namodralých semínek. Také receptů s mákem je nespočet. Dovedete si představit, že byste se o tuto ryze českou plodinu – superpotravinu – v podobě makových buchet, koláčků nebo závinů ochudili?
Z máku můžete vařit nejenom podle tradičních receptů. Zkuste makovou zmrzlinu nebo švestkovou marmeládu s mákem.
Mák voní téměř opojně. Kdo mu jednou podlehne, tomu se na jídelníček bude často vracet. Má mimořádně vysoký obsah vápníku, ale i dalších minerálních látek. Zjednodušeně řečeno obsahuje tolik prospěšných věcí, že jej můžeme nazývat naší superpotravinou. Mák je v české kuchyni oblíbenou ingrediencí a každý z nás spotřebuje okolo 430 gramů za rok. To je asi nejvyšší průměrná spotřeba máku na jednoho obyvatele ve světě. Při jeho nákupu byste si ale měli dát pozor, abyste vybrali ten správný. Náš modrý mák má namodralou barvu, krásně voní a je nasládlý. Pokud upřednostňujete nákup již mletého máku, může se stát, že kromě kvalitního máku se do směsi dostal i technický, který kvalitu máku značně degraduje. Proto dejte raději přednost máku celému a doma si jej umelte. Čerstvě namletý bude vonět ještě více.
Tvarohovo–maková zmrzlina
Mák a tvaroh. Tyhle dvě hlavní suroviny stačí k tomu, abyste i v posledních letních dnech dosáhli ochlazení a uspokojení chuťových pohárků zároveň. Kombinace jednoduchá, příprava rychlá, výsledek opakovatelný. Bleskový recept, který vykouzlí úsměv na tváři, jak dospělým, tak dětem. A to nejenom v létě.
Recept:
6 osob 10 minut + 6 hodin na zmražení
250 g tvarohu
2 lžíce šlehačky ke šlehání (na zředění)
3 lžíce moučkového cukru
1 velká lžíce mletého máku
Veškeré ingredience smíchejte a vlijete do formiček na nanuky. Nechte zmrznout a pak jen vychutnávejte. Pokud zrovna nemáte žádné formičky po ruce, nevadí, využít se dají i kelímky od jogurtů.
Tip: Vyzkoušejte do směsi přidat špetku sušené levandule a dát tak zmrzlině třetí rozměr.
Švestkovo–maková marmeláda
Sezóna švestek je v plném proudu, někde už sklidili, jinde se na to každým dnem chystají. Co s nimi? Kromě povidel, slivovice a zmrazení si ze švestek můžete udělat i marmeládu. Pokud máte rádi kombinaci máku a švestek, tak se do ní určitě pusťte. Tahle kombinace je prostě skvělá a nikdy neomrzí.
Recept:
5 skleniček 45 minut
1 kg vypeckovaných švestek
0,5 kg želírovacího cukru 2:1
2 velké lžíce mletého máku
špetka kyseliny citronové
Vypeckované švestky pokrájejte, vložte do hrnce, přidejte želírovací cukr a pomalu přiveďte k varu. Lehce vařte asi pět minut a přitom sbírejte bílou pěnu. Nakonec přidejte mletý mák a řádně promíchejte. Hotovou marmeládu naplňte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a otočte na pět minut dnem vzhůru. Skladujte v lednici a do jednoho měsíce snězte. Švestkovo-maková marmeláda je ale tak dobrá, že vám stejně tak dlouho v ledničce nevydrží.
Více informací o naší české tradiční plodině – máku a další recepty najdete na www.nasmodrymak.cz
Zdroj: Radka Nohejlová
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.