12. 9. 2018 -Existuje spousta plodů, které mají při pravidelné konzumaci pozitivní účinky na lidské tělo. Pokud už jsi o rakytníku něco zaslechla, ale ještě jsi na něj nevsadila, určitě to udělej. Právě začíná čas sklizně a vytvořit si zásobu na zimu se vyplatí!
Jenže pozor, právě na sklizeň je potřeba se obrnit. Rakytník totiž nepotřebuje ani moc úrodnou půdu a může vyrůst takřka všude, ale při trhání malých bobulek, ke kterým se tvoje prsty musí prodrat větvičkami s trny, to není žádná legrace. I tak by ses do toho ale měla pustit.
Rakytníku si ceníme hlavně proto, že obsahuje ohromné množství vitamínu C. Je proto úplnou bombou, co se týče podpory imunity a léčby případných nachlazení a podobných lehčích zdravotních komplikací.
Kromě „céčka“ z něj můžeme čerpat taky vitamíny A, E a K1 a organické kyseliny. Přesvědčit by tě mělo i to, že rakytník je od pradávna nedílnou součástí tibetského, mongolského a indického léčitelství.
Zázračné malé oranžové plody z rakytníku, kterému se říká citroník severu, pozitivně ovlivňuje pružnost a průchodnost cév, pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu, podporuje správnou funkci žaludku, pomáhá při detoxikaci organismu a zabraňuje v činnosti škodlivým volným radikálům. K tomu všemu se říká, že konzumace rakytníku je skvělým urychlovačem při uzdravování z nemoci nebo při zotavování po chirurgickém zákroku.
Pomáhá prý i při kožních problémech a po popálení, dobrý vliv má na růst vlasů a taky regeneruje oční rohovku.
Baštit rakytník samotný, to není to pravé ořechové. Máme ale pár ověřených tipů na úpravu, ve které ti bude chutnat jako máloco dalšího. A na to, že to je zdravé a léčivé, to bude chutnat extra dobře!
Jako zmiňovaný elixír si představujeme drobné plody rakytníku naložené v medu. Ten se dá i koupit, jenže to nikdy nebude ono a nikdy si nebudeš jistá tím, co všechno ve výrobku bude. Stačí přitom tak málo: buď 1 dcl vylisované rakytníkové šťávy, nebo celé bobulky a 3 dcl kvalitního tekutého medu. Po smíchání ho vliv do skleniček a dávej si, především v období viróz a nachlazení, lžičku denně. Věříme, že kombinaci kyselého rakytníku a sladkého medu si zamiluješ.
Dvě lžíce rakytníkových bobulek rozmačkej a zalij půllitrem kvalitního jablečného octa. Tři dny nech výsledek odležet (v zašroubované lahvi). Každý den lahev protřepej. Po třech dnech směs sceď a přelij do jiné lahvičky. Uchovávej ji v ledničce.
Každé ráno si můžeš udělat mix jedné lžíci rakytníkového octa a vlažné vody. Tvoje imunita za několik týdnů zajásá.
Podobně se dá vyrobit taky rakytníkový olej, společně se sádlem může posloužit jako účinná mast pro nepříjemnosti s kůží a vzniknout můžou i další užitečné věci.
Zdroj: www.jsmekocky.cz
Foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.