Štamgast & Gurmán

Holba má dárek pro všechny Václavy, na trh míří Václavův ležák

Holba má dárek pro všechny Václavy, na trh míří Václavův ležák

19. 09. 2018 - Na svůj svátek 28. září si letos mohou Václavové připít svým pivem. Václavův ležák uvařil pivovar Holba při příležitosti oslav Sv.Václava, patrona pivovarníků.

Jde o světlý ležák sládkovy kolekce, vařený z vybraných odrůd českého chmele tradiční technologií výroby. Václavův ležák je pivo pro speciální příležitost a jeho limitovaná edice nepřesáhne 1000 hl, takže na čepu bude pouze do vypití zásob. „Na Václava vaříme speciály každoročně, je to náš dárek všem pivařům, kteří si na dobré pivo potrpí.  Od 28. září v restauracích a hospodách vypuknou oslavy Dnů českého piva a Václavův ležák na nich nemůže chybět,“ říká sládek pivovaru Holba Luděk Reichl.

Sládkova receptura dává světlému ležáku vábivé chmelové aroma a plnou chuť, kterou potrhuje hořkost se středně dlouhým dozvukem. „Specialitou je chmelení za studena i použití hlávkového chmele. V chuti piva zanechává zřetelnou stopu a toho si pivaři cení. Chmelová vůně i chuť po chmelu umocňuje degustační zážitek a zvyšuje pitelnost,“ říká k výjimečnosti limitovaného ležáku Luděk Reichl. Zatímco běžné chmelení probíhá na varně, chmelení za studena až v ležáckých tancích.  V Holbě k němu používají macerovací košíky, které si pivovarníci sami navrhli a zkonstruovali. Naplněné chmelem se vkládají do ležáckých sudů a umožňují pozvolné uvolňování chmelových látek do piva. Studené chmelení je možná překvapivě někdy spojováno s dámskými punčochami. Dříve totiž k maceraci sloužily punčochy nebo vaky z jemného plátna.

Holba

Václavův ležák je výborným digestivem a hodí se především k masu. Na čepu bude zejména v restauracích na Šumpersku, Jesenicku a Olomoucku. Dny českého piva se u nás slaví už pošesté. Posilují pozici piva jako národního nápoje i unikum české hospody. V historickém kontextu připomínají patrona všech pivovarníků Sv.Václava a přibližují historii i tradici českého pivovarnictví. Ukazují na jeho jedinečnost i zajímavé propojení s gastronomií.

Na Dny Českého piva se připravují také provozovatelé restaurací. Někde nabídnou pivo k jídlu zdarma, speciální programy, degustace nebo hromadné přípitky štamgastů.

Zdroj: Mgr. Hana Matulová, mediální zástupce pivovaru Holba

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: Mgr. Hana Matulová
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz