Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Recepty: V hlavní roli mák

Recepty: V hlavní roli mák

22. 10. 2018 - V jedné makovici je přibližně pět tisíc namodralých semínek. Také receptů s mákem je nespočet. Dovedete si představit, že byste se o tuto ryze českou plodinu – superpotravinu – v podobě makových buchet, koláčků nebo závinů ochudili? Z máku můžete vařit nejenom podle tradičních receptů. Zkuste makové smoothie, makové lívance nebo bábovku s nemletým mákem.

Mák voní téměř opojně. Kdo mu jednou podlehne, tomu se na jídelníček bude často vracet. Má mimořádně vysoký obsah vápníku, ale i dalších minerálních látek. Zjednodušeně řečeno obsahuje tolik prospěšných věcí, že jej můžeme nazývat naší superpotravinou. Mák je v české kuchyni oblíbenou ingrediencí a každý z nás spotřebuje okolo 430 gramů za rok. To je asi nejvyšší průměrná spotřeba máku na jednoho obyvatele ve světě. Při jeho nákupu byste si ale měli dát pozor, abyste vybrali ten správný. Náš modrý mák má namodralou barvu, krásně voní a je nasládlý. Pokud upřednostňujete nákup již mletého máku, může se stát, že kromě kvalitního máku se do směsi dostal i technický, který kvalitu máku značně degraduje. Proto dejte raději přednost máku celému a doma si jej umelte. Čerstvě namletý bude vonět ještě více.

Rýžová kaše s broskvemi malinami, mátou a mákem

Snídaně je základ! Vyzkoušejte tuhle ovocnou snídani, která vás zasytí a příjemně naladí do nového dne. Variant tohoto pokrmu je řada. Využít můžete jakékoliv ovoce, vločky, semínka, ořechy a cokoliv vám chutná.

Recept:

1 osoba 15 minut
6 velkých lžic rýžových vloček
špetka soli
200 ml mléka či rostlinného nápoje
2 lžíce agávového sirupu
1/2 broskve
hrst malin
1 lžička máku
máta na ozdobení

V našem receptu stačí rýžové vločky vsypat do hrnce, přidat mléko, špetku soli a vařit 10 minut. Hotovou kaši servírujte do misky či hlubšího talíře, přidejte pokrájené broskve a celé maliny. Oslaďte agávovým sirupem, posypejte mákem a dozdobte mátou.



Makové lívance se švestkovým rozvarem

Kdo by neměl rád lívance! K snídani, k večeři nebo jako dezert. Už se vám sbíhají chutě? Zkuste do nich přidat mák a přelít švestkovým rozvarem. Kombinace těchto ingrediencí vám doslova učaruje. Lívanečky vypadají pro oko fantasticky, ale stejně tak i chutnají.

Recept:

4 osoby 45 minut
180 g hladké mouky
4 lžíce cukru krupice
2 lžičky prášku do pečiva
2 velké lžíce mletého máku
2 vejce
250 ml mléka

Švestkový rozvar:
0,5 kg švestek
4 lžíce cukru krupice

 

Zdroj: Radka Nohejlová, a priori, s.r.o.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz