Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

KEPRNÍK z prvního chmele míří do hospod

KEPRNÍK z prvního chmele míří do hospod

24. 10. 2018 - Jméno mu dala hora a jeho patronem je známý herec a režisér Miroslav Krobot. Keprník je pivo z hor a jeho příběh v Holbě začali psát už na začátku roku.

Na počátku bylo odhodlání, uvařit nový ležák z hor, podle staré receptury a současně trochu jiný. Keprník je pivo z podzemní vody z horských pramenů, sladu z podhorských ječmenů a horského chmele, který si pivovarníci češou ručně sami.
„Pivo vaříme dodnes postaru, tak proč bychom tak neměli česat chmel s úsměvem", komentuje Luděk Reichl sládek pivovaru. Keprník přijali konzumenti s nadšením a poslední sud vypili na Pivovarských slavnostech. A nyní do hospůdek a restaurací přichází Keprník z prvního chmele a první půllitry naplní už 26. října.
Ležák s majestátem Jeseníků je opět tady. Pivovarníci mu dávají to nejlepší z Jeseníků i čas vyzrát a on to v tom nejlepším oplácí.

Mohutné tělo a vysoká pitelnost

Ležák Keprník svým mohutným tělem potěší nejen fajnšmekry. Slad mu přináší plnost chuti a zvyšuje také jeho pitelnost. „O kvalitě sladu rozhoduje sladovnický ječmen a ten je třeba dobře vybírat,“vyjadřuje své přesvědčení sládek Luděk Reichl. Téměř čtvrtstoletí vaří pivo v hanušovcké Holbě a dává mu nejen srdce a řemeslný um, ale sám si vybírá také suroviny.
Letos vsadil na podhorské ječmeny. Vyznačují se svou houževnatostí stejně jako lidé v horách a Ryzímu pivu z hor dávají plnou nezaměnitelnou chuť.

Sládci mu mohou závidět.

„Nevaříme z vody,“ říká Luděk Reichl a hned dodává, že vaří pivo z vody z horských pramenů, které má přímo v areálu pivovaru. Má ideální složení a čistotu vody kojenecké, a proto
ji není zapotřebí nijak upravovat. To je pro pivo zásadní, protože voda je nejen jeho základem, ale významně ovlivňuje chuťi celkovou charakteristiku zlatého moku.

Je symbolem nedotčené přírody

Keprník 1423 m n.m. je 3. nejvyšší horou Hrubého Jeseníku. Poznáte ho podle rozlehlého plochého temene s nápadným nepřehlédnutelným skaliskem, které je jeho ozdobou. Je součástí národní přírodní rezervace CHKO Jeseníky která je 2. největší u nás. Na Moravě je vůbec nejstarší rezervací, vyhlášenou už v roce 1903. V rezervaci se nacházejí původní horské smrčiny pralesovitého charakteru, rozsáhlá vrchoviště se vzácnou květenou i alpinské hole. Hoře dala jméno drobná horská bylina koprníček a on dal jméno pivu, které je v Jeseníkách doma. V Hanušovicích se vaří pivo podle starých pravidel už 144 let a pivovar uprostřed přírody s vlastními rybníky hned tak neuvidíte. Holba má také svoji Pivovarskou restauraci, muzeum i pension, kde můžete přespat. Přijeďte a vychutnejte si Jeseníky.

Zdroj: PR

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz