Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Vánoční večírky se blíží, zajistěte si společné zážitky včas

Vánoční večírky se blíží, zajistěte si společné zážitky včas

02. 11. 2018 - Můžete si tam užít, výborně se najíst, dobře napít a pobavit se. Nebo taky můžete na poslední chvíli najít jen místo, kam vlastně ani nikdo moc jít nechce. Řeč je o podniku, ve kterém chcete s kolegy či přáteli uspořádat vánoční večírek. Právě je čas si ho najít. Přesněji řečeno, je za minutu dvanáct…

Jestli k Vánocům patří stromeček, dárky a kapr, pak k adventu neodmyslitelně náleží vánoční večírky. Někdo stihne jeden, jiný jich absolvuje několik. A jak se vyvíjí třeba gastronomie, tak jdou kupředu i večírky. Málokomu stačí v dnešní době zajít jen na skleničku a chipsy nebo si s chlebíčky a levným vínem posedět v kanceláři či v dílně. Lidé se chtějí pobavit, užít si netradiční zážitek. Zkrátka a dobře, doba, kdy si zamlouváme místa na takovou akci, je tady. Možná, že dokonce v případě některých oblíbených zařízení už je pryč.

Lázně a komfort či únikové hry?
Nabídek, kde můžete s kolegy či přáteli strávit příjemně předvánoční mejdan, chcete-li večírek, je spousta. A zatímco někteří chtějí zůstat v místě bydliště a zamluví si jen místo v restauraci, jiní už si chtějí užít více, a třeba i přes noc. To se pak vyplatí zajet si na nějaké pěkné místo, ideálně do lázní. „Hlavní devizou našeho hotelu je jeho poloha. Nachází se u přehrady u lázeňského městečka Luhačovice. Je to krásné místo na procházky ať už kolem vody, nebo do lázní, kde jsou kavárničky a možnost lázeňských procedur,“ doporučuje Kateřina Pavelková z hotelu Vyhlídka. Místo ale není to jediné. Hotel je totiž poměrně velký a může tak nabídnout prostory i početnější výpravě. „Velkou předností je kapacita až pro sto hostů. V případě zájmu máme salonek, který se může proměnit v taneční parket, dvě bowlingové dráhy, wellness a saunu. Samozřejmostí je konferenční sál s potřebným vybavením,“ pokračovala. A kapacita? „Ještě volná místa máme, ale musím říct, že se rezervační formuláře rychle plní,“ doplnila Kateřina Pavelková.

Zatímco pro někoho je ideál uspořádat firemní večírek v lázeňském městě a s kolegy si posedět třeba v sauně, jsou lidé, kteří s nadšením vyjíždí s kolektivem třeba do hor. Oblíbené jsou i tzv. únikové hry. Centra, kde se hrají, jsou snad už ve všech větších městech. Principem je, že se kolektiv lidí snaží v daném prostoru podle indicií a hádanek najít v omezeném čase únikovou cestu. Musí spolupracovat, spoléhat se jeden na druhého. Tedy přesně to, co by měli dělat i v práci.

Zážitek s pálenkou a vínem
Většinou alkohol člověk na večírku pouze konzumuje, a to ve více, či ještě větším množství. Jsou ale místa, kde nabídnou svým hostům konzumaci spojenou s poznáním i zábavou. Pijete sice, ale spoustu věcí se u toho dozvíte. Mnoho restaurací, vináren či jiných podniků proto pořádá řízené degustace. Someliér skupince hostů představuje třeba víno nebo rum, dává jim vzorky, které se mohou doplňovat jídlem. Lidé si dělají poznámky a v tom lepším případě odchází z firemního večírku obohaceni o zajímavé informace. Někde jdou ještě dál. Třeba v areálu Skanzen Modrá, který najdete v obci Velehrad-Modrá, si odnesete zážitků i poznatků daleko více. Základem je hotel, který nabízí poznání ve skanzenu. „Asi nejzajímavější část, kterou nabízíme jednotlivcům i celým kolektivům, jsou naše stezky, vinná a slivovicová,“ řekl ředitel zařízení Josef Hájek. Na vinařské stezce lidé dostanou koštovací skleničku a kartu a pak už chodí a degustují. „Máme zde na 104 druhů vín, z toho 64 ze Slovácké podoblasti. Návštěvníci u nás najdou i vína z dalších částí Moravy. Hosté hotelu zde mají košt v ceně ubytování, ostatní návštěvníci si mohou nabít kredit a pak už jen chodit a ochutnávat, degustovat,“ pokračoval Josef Hájek. V nabídce jsou vína bílá, růžová i červená v různých stupních cukernatosti. Na své si tam přijde prý každý. Ten, kdo preferuje sladká vína i ten, kdo si potrpí na vína suchá.

Stezka slivovic je určena všem, kteří si potrpí na kvalitní pálenky. Ti na stezce najdou k ochutnání 72 různých druhů slivovic a destilátů. Pokud čekáte jen slivovici či třeba meruňkovici, mýlíte se. „Máme i netradiční pálenky jako třeba oskerušovici, mrkvovici, moravskou jaderničku, vínovici, pivovici nebo dokonce štrůdlovici,“ překvapil Josef Hájek. Na dotaz, zda poslední jmenovaný nápoj vyrábí pálením štrůdlů, se smál: „To zrovna ne, ale přijďte se podívat a uvidíte.“ I v tomto hotelu platí, že čím více se blíží Vánoce, tím menší máte šanci zabukovat si místo pro večírek. „Samozřejmě hostům nabízíme pěkné ubytování, kvalitní gastronomii i oblíbené řízené degustace,“ dodal Josef Hájek. A na závěr přišel s radou: „Pokud by ve vámi zvoleném termínu už nebylo místo, odložte vánoční večírek na dobu povánoční. Z vlastní zkušenosti vím, že je to tak mnohdy nejlepší. A zdá se mi, že spousta firem už to pochopila.“

Když jídlo hraje prim
Vánoční večírky mají jedno společné, lidé se na nich chtějí dobře najíst. To pochopily firmy, které nabízí catering a jsou schopné dovézt na určené místo různá masová koryta, obložené mísy či tácy s občerstvením. Oblíbení jsou i privátní šéfkuchaři, kteří show uspořádají přímo na místě. Jsou schopni před zraky lidí flambovat, připravovat netradiční delikatesy, servírovat lanýže nebo podávat čerstvé ústřice. Na požádání uspořádají workshop, třeba, jak se dělá ten nejlepší steak. Čím movitější firma, tím lepší a slavnější šéfkuchař. Vánoční večírky tak bývají mnohdy ukazatelem, jak se vlastně firmě doopravdy daří. To potvrzuje Pavla F. která pracuje ve společnosti zabývající se gastronomií. „Když se naší firmě dařilo dobře, byl vánoční večírek v pěkné horské chatě, víno teklo proudem a my dostali i dárky. Pak přišel špatný rok a majitel najednou žádal, aby každý připravil doma nějaké jídlo a na akci ho přinesl. Nepopírám, že jsme se všichni cítili trochu podvedeně, ale respektovali jsme to,“ říká s úsměvem. Poté se situace zlepšila a firma opět začala zaměstnance zvát. „Ale asi bych byla radši, kdybych dostala nějaké prémie a večírek bych oželela,“ dodala. A to je také kámen úrazu mnohých večírků, na které chodí zaměstnanci jen proto, že se to od nich očekává. Nedochází jim totiž, že jediným cílem těchto akcí není jen dobře se najíst, napít a pobavit, ale také utužit kolektiv a zlepšit vztahy mezi zaměstnanci.

Zdroj: PR




Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz