Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

SVATÝ MARTIN ve ZnojmoRegionu

SVATÝ MARTIN ve ZnojmoRegionu

08. 11. 2018 - Mystické datum 11. 11. je neodmyslitelně spjaté se svátkem sv. Martina, který každoročně kromě prvního sněhu přiváží také první mladé víno a voňavé husí pečínky. Místa, kde si na nich můžete pochutnat, jsou samozřejmě i v turistické oblasti Znojemsko a Podyjí a zde najdete jejich přehled.

A co na tom, že si letošní mladá vína Znojemské vinařské podoblasti díky horkém létu hodně pospíšila a některá jste mohli ochutnávat dokonce už od 1. října...


Podzimní degustace v Hotelu LAHOFER
7. a 8. 11. + 14. a 15. 11. 2018, Znojmo
www.lahofer.cz

Dva víkendy za sebou můžete vždy od 19:00 hod. ochutnávat vína ve velkém sklepě Hotelu LAHOFER.
Těšit se můžete na 10 degustačních vzorků (250 Kč za osobu a platí se na místě před začátkem akce).
V ceně je také možnost využít 10% slevu na nákup vín LAHOFER a HANZEL v hotelové vinotéce. Tato sleva platí při nákupu nebo objednávce v den ochutnávky. Rezervace míst na tyto degustace je nutná předem, a to osobně v recepci hotelu, na tel. 515 220 323 nebo e-mailem na hotel@lahofer.cz.

SVATÝ MARTIN V KUCHAŘOVICÍCH
9. 11. 2018, Kuchařovice
www.kucharovice.cz

Svatý Martin letos zavítá do Kuchařovic se svým bílým koněm o dva dny dříve, a to už v pátek 9. listopadu. Společně
s ním a jeho družinou se po setmění vydá světelný průvod od baseballového hřiště ke kulturnímu domu. Děti si na cestu posvítí svými lampionky, lucerničkami a světýlky.
Před kulturním domem hraná scénka připomene Martinův skutek, kdy tento tvrdý voják s milosrdným srdcem obdaroval žebráka choulícího se zimou půlkou svého pláště. Následující noc se mu ve snu zjevil Kristus oděný právě tou jeho půlkou pláště. Po této události se Martin nechal pokřtít a rozhodl se opustit armádu...
Svatého Martina v Kuchařovicích tradičně přivítají i vínem a martinskými rohlíčky.

SVATOMARTINSKÉ CHLAPSKÉ HODY V BOŽICÍCH
10. 11. 2018, Božice
www.bozice.cz

Božice nedaleko Hrušovan nad Jevišovkou budou v sobotu 10. listopadu hostit 1. Svatomartinské chlapské hody.
Tradiční obcházení krojové chasy začne už v 8 hod. u kulturního domu a nebude chybět předávání hodového práva.
Pokračovat bude přes celou obec až do odpoledních hodin. Večer, od 19 hod., se můžete těšit na hodovou zábavu s předtančením krojované chasy, které se v průběhu večera ještě jednou zopakuje speciálně pro opozdilce...
K tanci a poslechu bude hrát Sabrin Band.

VINAŘSKÁ SVATOMARTINSKÁ HUSA
10. 11. 2018, Dyjákovice
www.dyjakovice.cz

Tradiční listopadová slavnost dyjákovických vinařů, během níž 6 z nich otevírá své sklepy pro veřejnost k ochutnávce i prodeji mladých vín.
Od 11 hodin vás ve sklepní uličce u zdravotního střediska čeká kromě degustace mladých vín od místních vinařů přímo v jejich sklepích i křupavá husička s knedlíkem a se zelím. A také mnoho dalších lahůdek svatomartinského menu. Od 16 hodin pak bude k tanci i poslechu hrát duo Cauliflower Band.

SVATOMARTINSKÝ LAMPIÓNOVÝ PRŮVOD
10. 11. 2018, Mackovice
www.mackovice.cz

Dámský spolek Mackovice a Obec Mackovice srdečně zvou na večerní Svatomartinský lampionový průvodv čele se sv. Martinem a jeho družinou na koních.
Sraz účastníků akce je v 16:50 hod. na začátku obce ve směru od Břežan. Po skončení průvodu bude následovat
bohatý doprovodný program s divadlem, šermem i hudbou.
Vše završí ohňostroj. Děti se mohou těšit na perníkové překvapení a zajištěny budou také prodejní stánky.

MARTINSKÁ ZÁBAVA
10. 11. 2018, Vranov nad Dyjí
www.ouvranov.cz

Od 20 hod. zahraje v Zámeckém hotelu ve Vranově nad Dyjí k tanci i poslechu Duo Arcona.
Vstupenky na Martinskou zábavu budou slosovatelné.

SVATOMARTINSKÝ PRŮVOD A PRSKAVKOVÝ ŠPALÍR
11. 11. 2018, Jaroslavice
www.facebook.com/events/293347094811127

Jarmínek – spolek jaroslavických maminek zve všechny děti i dospěláky na oslavusvátku sv. Martina do Jaroslavic.
Od 15 hodin si vdětských dílničkách vyrobíte korunu do průvodu a na lokálním jarmarku zakoupíte pár nezbytností nebo ochutnáte mladá vína. V 16 hod. přijede sv. Martin na bílém koni a povede průvod od hřiště na náměstí. Hraná scénka připomene Martinův milosrdný skutek a program doplní hudební uskupení Sousedé z Hodonic. Pak můžete společně s dětmi sv. Martina vyprovodit prskavkovým špalírem a těšit se na závěrečný ohňostroj.

SLAVNOSTI SVATOMARTINSKÉHO A MLADÉHO VÍNA
11. 11. 2018, Znojmo – Klášter Dominikánů
www.znojemskabeseda.cz/poradame/slavnosti-mladeho-vina

V neděli 11. listopadu se v samotném centru Znojma bude křtít, degustovat a zpívat. Očekává se příjezd svatého Martina na bílém koni. Slavnosti Svatomartinského a mladého vína nabídnou návštěvníkům jedinečnou možnost ochutnat první vzorky svěžích vín z letošní úrody od znojemských vinařů. V symbolických 11 hodin a 11 minut proběhne zahájení v kostele Povýšení sv.Kříže, kde sv. Martin spolu se znojemským farářem pokřtí Svatomartinské víno ročníku 2018. Po této tradici nastane ten pravý čas k prvnímu možnému přiťuknutí mladým vínem. V klášteře dominikánů pak budete moci formou pochůzkové degustace ochutnat, jaké plody přinesla letošní úroda. Až do 20 hodin vám bude na deset vinařů ze znojemské podoblasti nalévat mladé víno spolu s dalšími vzorky z jejich vinařství. Nabídku lahodných vín doplní gastronomické pochoutky a vínu do noty ladící muzika cimbálovek Denár a Neoveská. Uniknout byste si neměli nechat průvod sv. Martina na bílém koni, který nadvakrát (v 16 a 18 hod.) projede historickým centrem města. Vstup na akci je pro všechny návštěvníky zdarma.

SVATÝ MARTIN V ŠALDORFSKÝCH SKLEPÍCH
17. 11. 2018, Nový Šaldorf
http://saldorfske-sklepy.cz

Tradiční oslava a první ochutnávka mladých vín šaldorfských vinařů, která se koná vždy první sobotu po svátku sv. Martina. Nejprve uhistorického lisu mezivinnými sklepyod 16 hodin proběhne setkání s vinaři a připomenutí martinskétradice. Od 17 do 22 hod. pakv Obecním sále ochutnáte mladá vína právě v tom okamžiku dokvášení, k jakému dospěla na den konání martinské ochutnávky. Přijďte se podívat, dopřát si teplého občerstvení, koláčků, ochutnat mladá vína a podebatovat s vinaři o novém ročníku vín.

KOŠTOVÁNÍ MLADÝCH VÍN
17. 11. 2018, Chvalovice – Sklepní ulička
http://vinarichvalovice.cz

Ochutnávání nových, mladých vín ve Chvalovické sklepní uličce je určené pro širokou veřejnost. V nabídce budou vína ročníku 2018 i starší dle nabídky jednotlivých vinařů. Malebnost uličky romanticky usazené podél potoka Daníž si můžete zpříjemnit i procházkou do sousedního aktivního parku plného herních a sportovních prvků pro malé i velké.
Trasa do obce prochází také naučnou Stračí stezkou a je velmi příjemná i pro in-line bruslení nebo nenáročný cyklovýlet.

SVATOMARTINSKÉ PIVO
Pivo s přívlastkem SAUVIN 11%
od 11. 11. 2018, Znojemský městský pivovar
www.pivovarznojmo.cz

Naprostým unikátem a pivovarskou raritou je v České republice speciální pivo s přívlastkem Sauvin 11%, které vaří pouze při příležitosti svátku sv. Martina Znojemský městský pivovar.
Bude vprodeji přesně od 11. listopadu, a to v lahvích v podnikové prodejně pivovaru (v areálu Znojemského hradu) a v restauraci HoZpoda v historickém centru Znojma na Masarykově náměstí, kde bude také na čepu. Tato pivovarská i potravinářská rarita je speciálním svrchně kvašeným pivem. Jde typově o ALE se silnou ovocnou charakteristikou.Pivo je ještě ozvláštněno chmelem Nelson Sauvin, jehož aroma připomíná odrůdu vína Sauvignon blanc – spojitost se Svatomartinským vínem je jednoznačná. Znojemský městský pivovar poprvé uvařil pivo Sauvin v roce 2017. Šlo oexperiment velmi pozorně sledovaný odbornou i laickou veřejností – vinařská šlechtitelská stanice Ampelos a Výzkumný ústav pivovarský a sladařský tehdy lokalizovali vinnou kvasnici, specifickou výhradně pro oblast Znojemska a jeho vinice. Jde o originální kmen vinařských kvasinek, který je patentován VÚPS v rámci výzkumného projektu.
Tuto jedinečnou pochoutku si tak můžete opět po roce vychutnat ve Znojmě. Limitované edice má být letos vyrobeno cca 20 hl.

SVATOMARTINSKÉ MENU
Jedinečný gurmánský zážitek v podobě dokonale sladěných chutí jídla a kvalitního vína zažijete v průběhu listopadu hned v několika hotelích a restauracích ve ZnojmoRegionu. Vyhlášené podniky vždy připravují speciální několikadenní menu tematicky laděné ke svatomartinské huse. Vinařství zvučných jmen pak k jednotlivým chodům vyberou ta nejvhodnější vína. Akce tohoto typu bývají vždy velmi oblíbené, a proto je vhodnější si stůl předem rezervovat. Například v těchto podnicích:

Svatomartinské menu a pivo v restauraci HoZpoda
7.–11. 11. 2018, Znojmo
www.hozpoda.cz

Speciální svatomartinské menu nabídne od 7. do 11. listopadu v historickém srdci Znojma oblíbená pivovarská restaurace HoZpoda.
Těšit se můžetena tříchodové menu zahrnující husí kaldoun, konfitované husí stehno s červeným zelím, bramborovými šulánky a karlovarským knedlíkem. Typickou podzimní sladkou tečkou na závěr pak bude švestkový koláč s drobenkou. Součástí menu je ovšem také půllitr speciálního svatomartinského piva s přívlastkem jménem Sauvin 11%, který je unikátní raritou z produkce Znojemského městského pivovaru.

Svatomartinské menu restaurace Hotelu HANZEL
od 9. 11. 2018, Miroslav
www.vinarstvihanzel.cz

Vinařství Hanzel připravilo ve svém hotelu v Miroslavi speciální svatomartinské menu, které bude v nabídce od 9. listopadu. Pochutnat si můžete (kromě vlastních výtečných vín) na terince z husích jater s cibulovou marmeládou a bagetkou, pak na husím vývaru s mladým vínem, pomalu pečeném husím stehně s červeným a dýňovým zelím a karlovarským knedlíkem a na závěr pohladit chuťové pohárky zapečenou zmrzlinou s karamelovou mřížkou a ovocem.

Svatomartinské menu restaurace Hotelu LAHOFER
od 9. 11. 2018, Znojmo
www.lahofer.cz

A speciální svatomartinské menu i lahodná vína jsou pro vás od 9. listopadu připraveny i ve vyhlášené restauraci hotelu Lahofer v srdci královského města Znojma. Studený předkrm představuje paštika z husích jater s brusinkovým Creme Fraiche a bagetkou, polévku husí kaldoun s droby a mladým vínem, hlavním chodem bude pomalu pečené husí stehno se dvěma druhy zelí, karlovarským knedlíkem a bramborovou rolkou se slaninou. Dezert pak zastoupí domácí lívanečky z podmáslí s povidly a vanilkovým krémem.

Svatomartinské menu v PREMIUM Hotelu Znojmo
9.- 11. 11. 2018, Znojmo
www.premiumhotel.cz

Jedinečné gurmánské zážitky vás čekají ve znojemském PREMIUM Hotelu od 9. do 11. listopadu. Svatomartinské husí pochoutky tu budou nabízeny ve speciálním čtyřchodovém menu, které doplní číše mladého bílého vína Müller Thurgau 2018 od Vinařství Hort. Předkrmem bude Husí paštika sbrusinkovým přelivem a polévkou Husí kaldoun s ragú knedlíčky a petrželovým pestem. Jako hlavní chod přijde Svatomartinská husa s červeným zelím a domácím bramborovým knedlíkem, kterou pak doplní Pošírovaná hruška na červeném víně s makovou zmrzlinou jako dezert.

Svatomartinské menu v Hotelu SAVANNAH
11. – 18. 11. 2018, Chvalovice – Hatě
http://znojmo.twhotels.cz

Přijďte si pochutnat na svatomartinské huse a zažeňte tak podzimní chmury v komfortním Hotelu Savannah. Tradičně zde ke svátku sv. Martina připravujísváteční čtyřchodové menu, které zahrnuje husí paštiku zalitou sádlem, vývar s masem a nudlemi, pečené husí stehýnko a rolované prso plněné červeným zelím podávané na dýňovém zelí s bramborovými lokšemi a jako dezert trhanec s javorovým sirupem.
Nabídka tohoto čtyřchodového menu platí denně od 11. do 18. listopadu 2018 vždy od 12 do 20 hod. Novinkou letošního roku je zde také možnost objednat si celou husu pro 4 až 6 osob. Ta ovšem bude v nabídce pouze 11. listopadu 2018 od 12 do 18 hodin.
Rezervace Svatomartinského menu i celé husy je nutná nejpozději 24 hodin předem na recepci hotelu.
Od 11. listopadu 2018 přesně od 11 hod. pak můžete navíc v restauraci Hotelu Savannah ochutnat také mladá vína vinařství Waldberg.

Další svatomartinské akce v turistické oblasti Znojemsko a Podyjí

Svatomartinská husa v Hotelu ROKITEN
6.- 11. 11. 2018, Moravský Krumlov
www.rokiten.cz


Svěcení svatomartinských vín 2018 v Dobšicích
9. 11. 2018, Dobšice
www.vinari.dobsice.cz


Svatomartinské koštování mladých vín ve Hnanicích
10. 11. 2018, Hnanice
www.facebook.com/events/967584990101838


Festival mladých vín v Šatově
17.11.2018, Šatov
www.facebook.com/events/2154115014661793

 

Zdroj: Bc. Irena Navrkalová, DiS., ZnojmoRegion, z.s.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz