Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Slavnosti Svatomartinského a mladého vína: Průvod se svatým Martinem vzbudil velký zájem

Slavnosti Svatomartinského a mladého vína: Průvod se svatým Martinem vzbudil velký zájem

16. 11. 2018 - ZNOJMO - V klášteře dominikánů se degustovalo i zpívalo. Nejen široká nabídka mladých vín, ale i slavnostní požehnání, doprovodný program v podání cimbálových muzik a průvod sv. Martina návštěvníky nadchnul.

Ještě, než se otevřely pomyslné brány čtvrtého ročníku Slavností Svatomartinského a mladého vína, návštěvníci už netrpělivě čekali a vyhlíželi svatého Martina na bílém koni. V 11 hodin a 11 minut se pak rozezněly zvony kostela Povýšení sv. Kříže a děkan mons. Jindřich Bartoš se svatým Martinem požehnali Svatomartinskému vínu. Poté už přišli na řadu vinaři, aby představili, jaká mladá a svěží vína letošní úroda přinesla. V klášteře dominikánů mohli návštěvníci degustovat z vinařství Hanzel, Lahofer, Víno Andrusiów, Navajn, Piálek & Jäger, Vinné sklepy Lechovice, Simenon, Viktorín, Waldberg a Znovín Znojmo. „Letošní vína přinesla aromatičtější bílá vína, například odrůdy Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské červené rané vykazovaly vysokou kvalitu, jsou příjemně ovocné, s tóny po broskvích, banánech, s decentní kyselinkou. Vína působí vyzráleji, s mnohdy medovým podtónem, oproti minulým ročníkům. Růžová vína byla nádherně ovocná, s tóny po třešních a švestkách. Červená vína mají intenzivní barvu, jemnou tříslovinu a mladou svěžest,“ popisuje František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Svůj koutek si zde našli i milovníci kávy, o ten se postarala znojemská kavárna Balance coffee, která se zajímá právě o snoubení kávy s vínem. Kdo po náročné degustaci dostal chuť na výborné sýry, polévku, či jiné pochoutky, zavítal ke stánku GATO production. Celým slavnostním dnem se v prostorách kláštera rozléhala cimbálová muzika a už při příchodu bylo zřejmé, že nezpívají jen muzikanti, ale i spokojení návštěvníci. Vrcholem celé akce byl průvod svatého Martina, který se v 16.00 a 18.00 vydal historickým centrem města od kláštera dominikánů do hradebního příkopu. Během cesty se návštěvníci dozvěděli zajímavosti ze života svatého Martina a také proč je právě s mladým vínem spojován. Slavnosti se každým rokem pyšní vyšší návštěvností a letos tomu nebylo jinak. Degustovat přišlo přes 1500 milovníků vína.

Slavnosti Svatomartinského a mladého vína se uskutečnily za podpory Vinařského fondu České republiky.

Zdroj: Karel Semotam, Znojemská Beseda
Ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz