Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Svatomartinská vína požehnána ve slunečném počasí

Svatomartinská vína požehnána ve slunečném počasí

15. 11. 2018 - UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Přes 2000 lidí přišly v neděli 11. 11. na Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti, aby přihlížely slavnostnímu aktu žehnání svatomartinského vína.

Svatý Martin na bělouši Nikarovi v doprovodu římských vojáků přivezl do Uherského Hradiště slunečné počasí a ochutnal požehnané víno se známkou Svatomartinské. Pro samotný akt žehnání bylo připraveno Svatovavřinecké rosé ze Zámeckého vinařství Bzenec, Müller Thurgau z firmy Víno Blatel a Modrý Portugal z Vinařství PRATH, vína požehnal páter Josef Říha.

V slavnostním programu vystoupil Národopisný soubor Gymnázium Uherské Hradiště, písně o víně zazpívali pánové z Mužského sboru z Kudlovic. Svá vína představili zástupci vinařů, Ing. Iva Šantavá, enoložka firmy Víno BLATEL z Blatnice pod sv. Antonínkem, Ing. Jaroslav Vaďura a jeho syn Zbyněk z Vinařství Vaďura z Polešovic, Petr Bunža z Vinařství Bunža ze Bzence, RNDR. Zdeněk Habrovanský ze Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích a Jaromír Dvořáček z Vinařství Medek v Sadech.

Po slavnostním programu se téměř 1000 návštěvníků přesunulo do „vinného“ stanu, kde mohli ochutnat některý z 57 vzorků svatomartinských a 16 vzorků mladých vín od osmnácti vinařů ze Slovácké podoblasti. Z vín se značku Svatomartinské byly zastoupeny 28 vzorky odrůdy bílých vín, následovalo 15 vzorků růžových a 14 vzorků červených vín. Poslední návštěvníci opouštěli stan po sedmé hodině večerní a o tom, že vína chutnala, svědčí i to, že se prodalo přes 1100 láhví vína. K svatomartinskému vínu patří samozřejmě husí speciality, byla připravena např. husí polévka kaldoun, guláš z husích drůbků nebo plněná husí prsa. O hudební doprovod se starala cimbálová muzika Kunovjané.

Zdroj: Hana Patková, Městské informační centrum Uherské Hradiště


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz