23. 11. 2018 - Není to tak dlouho, co Brian Kinsman, Malt Master palírny Glenfiddich, vedl jeden z nejambicióznějších experimentů ve 130 let trvající historii palírny.
Pečlivě utajený (pod kódovým označení jako XX, vyslovováno jako twenty – dvacet), Brian Kinsman pozval do palírny v Dufftownu dvacet whisky expertů ze 16 zemí, aniž by komukoliv z nich řekl, proč.
Když přijeli, zavedl je do Conval Warehouse, třípatrového skladu whisky vystavěného ze žuly, kde v každém patře dozrává tradičním způsobem cca tisíc sudů s whisky. A poté jim v potemělém skladovém prostoru potichu zašeptal svůj plán.
Asi minutu bylo ticho a poté se 20 mozků pustilo do zuřivé práce.
Bez ohledu na tradiční postup při přípravě whisky, každý z těchto expertů měl naprostou volnost a mohl prozkoumávat sklad tak dlouho dokud nenalezne ten pravý sud, který by jej nejvíce zaujal.
Řečeno slovy Briana Kinsmana: “Chtěl jsem vytvořit nepředvídatelnou whisky. Tradičně je každá sladová whisky vybírána a míchána jen jedním Malt Masterem. Ale co když je najednou ne jeden, ale hned 20 Malt Masterů? Jedná se o experiment s whisky osobitostí.”
Hodiny trvalo, nežli vybraní whisky experti prolezli celý sklad a prozkoumali každé zákoutí. Lezli po trámech, plazili se pod nosníky, prozkoumávali kdejaké potemělé zákoutí a vraceli se v oblecích pokrytých pavučinami.
Dvacet finálních sudů, které tito experti vybrali, představuje nejúžasnější whisky, jakou v portfoliu palírna má. Od whisky dokončovaných v sudech od portského, přes velmi staré whisky, které zrály v sudech od sherry, po whisky dokončovaných v nových sudech z amerického dubu, všechny jsou širokou rodinou rozličných stáří, chutí, vůní a osobitostí.
Brian Kinsman poté spojil whisky ze všech dvaceti sudů a vytvořil malou vzorovou várku, která dokonce předčila i jeho očekávání. Whisky tmavě zlaté barvy, která v sobě má charakter letního ovoce, tolik typický pro Glenfiddich, se následně rozvíjí v chuti a objevují se další znaky typické pro rozmanitost, s níž byla vytvořena – cukrová vata, skořice, mandle a bohatost portského vína s jemným nádechem lékořice.
Project XX není jednoduchá whisky. Je to mnohočetná whisky.
20 názorů. 20 sudů. Jedna neočekávaná whisky.
Zdroj: Václav Rout, Whisky&Kilt
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.