Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

1 Salon vín aneb jak se vybírá nejlepší víno Moravy a Čech?

1 Salon vín aneb jak se vybírá nejlepší víno Moravy a Čech?

19. 11. 2018 - První kolo hodnocení 19. ročníku Salonu vín národní soutěže vín, tedy nejvyšší a největší soutěže vín v České republice, proběhne ve dnech 20.–22. listopadu ve Valticích. Zástupci Národního vinařského centra, Svazu vinařů České republiky a odborné hodnotící komise budou vybírat nejlepší vína z České republiky z 1231 vín od 156 vinařů, což je rekordní počet vhistorii.

V tomto 1. kole hodnocení bude porota vybírat do 2. finálového kola hodnocení 400 nejlepších vzorků. Jde tak o novinku letošního ročníku, protože ještě loni postupovalo jen 200 vín.

„Rozhodli jsme se zdvojnásobit počet vín, která postoupí do 2. finálového kola hodnocení, abychom tak dali většímu počtu vín možnost opakované prezentace před profesionální porotou. Toto ještě preciznější hodnocení je sice organizačně náročnější, ale jednoznačně zajistí, že všechna nadprůměrně kvalitní vína dostanou opakovanou možnost prokázat, že jsou to vína výjimečná, a patří tak do Salonu vín,“ komentoval rozšíření pravidel soutěže Ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra a pořadatel soutěže.

Pro nominaci do 1. kola Salonu vín – národní soutěže vín, tedy už celostátního kola soutěže, musí jednotlivé kategorie vín dosáhnout určitého počtu bodů:

• Kategorie A, D, E, G (vína bíla suchá a polosuchá, vína růžová a klarety, vína červená suchá a polosuchá, šumivá vína) – 80 bodů a více

• Kategorie B a F (vína bílá polosladká a vína červená polosladká) – 82 bodů a více

• Kategorie C (vína sladká) – 84 bodů a více

Druhé finálové kolo, které proběhne 3. – 4. prosince rovněž ve Valticích, určí Šampiona, tedy nejlepší víno České republiky pro daný rok, vítěze jednotlivých kategorií, vítěze zlatých medailí, tedy nejlepších sto vín do degustační expozice Salon vín, a držitele stříbrných medailí (vína zdruhé stovky se ziskem přes 84 bodů, do letošního roku stačilo na stříbrnou medaili jen 83 bodů). Celkový počet udělených medailí je limitován na max. 30 % z počtu přihlášených vín.

Budoucí Šampion a každý držitel titulu Zlatá medaile Salon vín 2019musí postupně projít třemi koly profesionálního hodnocení držiteli mezinárodních degustačních zkoušek dle evropských ISO norem, což zaručuje objektivitu a vysokou úroveň celé soutěže.

„I díky tomu se Salon vín – národní soutěž vín soutěž těší stále rostoucímu zájmu vinařů a titul Šampiona je nejvyšší dosažitelnou metou pro víno v České republice. Prestižní ocenění zlatými a stříbrnými medailemi Salonu vín – národní soutěže vín jsou pak nezpochybnitelnou garancí nejvyšší možné kvality vín,“ komentoval Ing. Pavel Krška. Ještě před 1. celostátním kolem hodnocení probíhala hodnocení v jednotlivých moravských vinařských podoblastech (znojemská, mikulovská, velkopavlovická, slovácká) a ve vinařské oblasti Čechy. Tato nominační kola Národní soutěže vínpak určila 1231 vína, která postoupila do další fáze soutěže.

Pro zaručení maximální kvality a objektivity klání provádí organizátor průběžnou kontrolu hodnocených vzorků v laboratoři tak, aby byla potvrzena správnost zařazení do kategorie a soulad deklarovaných analytických hodnot se skutečností. Záštitu nad Salonem vín – národní soutěží vín 2019 převzal prezident České republiky Ing. Miloš Zeman, ministr zemědělství Ing. Miroslav Toman, CSc. a hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Bohumil Šimek.

 

Zdroj: Tereza Melišová, Omnimedia s.r.o.
Ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz