Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Živá řemesla

Živá řemesla

23. 11. 2018 - Poslední listopadovou sobotu ožije hradišťská Reduta lidovou písničkou, tancem a tradicemi Slovácka. Posláním tohoto dne bude ukázat veřejnosti, že řemeslo je stále živé a zejména dětem, že tvoření je radost.

V sobotu 24. 11. 2018 se uskuteční již IX. ročník Přehlídky Slovácko vtradici. K této příležitosti přijedou do Uherského Hradiště výrobci,kteří jsou nositeli značky Tradiční výrobek Slovácka, ze všech koutů regionu.

Samotná značka vznikla v roce 2008 jako projekt Regionu Slovácko – sdružení pro rozvoj cestovního ruchu. Toto označení zaručuje především kvalitu, vazbu na náš region, tradiční postupy ve výrobě a v neposlední řadě šetrnost k přírodě. Výrobky však nejdříve musí projít důkladným hodnocením a být schváleny odbornou komisí. Od roku 2008 se to podařilo již více než 70 výrobcům a zájem o ochrannou známku trvá, jak prozradil Ing. Stanislav Blaha, předseda Regionu Slovácko: „V letošním roce se rozšířily řady o další 4 šikovné řemeslníky, čímž se počet výrobců s touto známkou vyšplhal na číslo 77. Těší nás, že se stále více lidí navrací k tradičním postupům a řemeslu.“

Na přehlídce bude možné většinu těchto šikovných výrobců poznat, a co víc, někteří předvedou svou zručnost přímo na místě. A pokud budou mezi návštěvníky zvídaví a smělí jedinci, budou si moct některé z tradičních technik vyzkoušet i na vlastní pěst. Mezi ukázkami výroby se můžeme těšit třeba na panenky z kukuřičného šustí, ošatky, proutěné košíky, dřevěné formy nebo malování keramiky zručnými malérečkami. Naskytne se nám tak ideální příležitost pořídit nějaké dárečky na Vánoce. Vždyť pěkný dárek z kvalitního materiálu a vyroben poctivým a tradičním způsobem, aby dnes jeden pohledal.

Při takové příležitosti zajisté nesmí chybět doprovodný, folklorně zaměřený program. A tak nám vdopoledních hodinách zahraje mladickým elánem nabitá Cimbálová muzika Špica ze Starého Města a odpoledne Redutu roztančí Taneční soubor Popovjánek, střídavě s Folklorním souborem Popovjan, za doprovodu Cimbálové muziky Hora. Program zpestří také dívčí sbor Jarabina z Popovic. Milovníci modrotisku jistě s nadšením uvítají přednášku „Modrotisk vsoučasném pojetí“, ve které budeme seznámeni s využitím této tradiční techniky v současném módním průmyslu a designu. Na blížící se zimu nás potom připraví bylinkové povídání, kde se budeme moct například dozvědět či poradit, po jakých bylinkách sáhnout při nachlazeníavšelijakýchnemocech. Ani chuťové pohárky nebudou ochuzeny, jsme přece na Slovácku!

Prostory Reduty zavoní krajovými specialitami, jako jsou vdolečky, patenty, perníčky, sušené ovoce, škvarkové krajance i zelníky. Na závěr dobrá zpráva pro ty, kteří se ještě nenabažili letošního mladého vína -můžeme se těšit na degustaci v podání Vinařství Medek. Akce je podporována Nadací Synot, Fondem kultury Zlínského kraje, Fondem cestovního ruchu města Uherské Hradiště, Regionem Slovácko a zájmovým spolkem Tradiční výrobek Slovácka, z.s. ve spolupráci se Slováckým muzeem v Uherském Hradišti a Národním ústavem lidové kultury ve Strážnici.

Více na: www.tradicnivyrobek.cz

Zdroj: Tradiční výrobek Slovácka, z.s.
Ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz