Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

ŠESTÁ GENERACE ŘEZNÍKŮ NA VALAŠSKU

ŠESTÁ GENERACE ŘEZNÍKŮ NA VALAŠSKU

12. 12. 2018 - Praděda, děda, tatínek Pilčík, všichni tři se jmenovali Aloisové a všichni byli vyuče-ní řezníci. Toto řemeslo má u rodiny Pilčíků již 150 let tradice. Jejich rodinné kořeny sahají k předchůdcům – ševcům do Vizovic.

Teprve Jiří Pilčík se kolem roku 1855 vyučil řezníkem. A tato rodová větev se z minulosti táhne řeznickým řemeslem z Bratřejova až do současnosti k rodině Karla Pilčíka – předsedy představenstva společnosti Masný průmysl Krásno a šéfa Sdružení pro zachování tradic řeznického řemesla na Valašsku.

Karel Pilčík tak představuje pátou generaci řezníků v rodině. Pokračovateli té šesté, jsou jeho děti, Pavlína a Karel. Karel Pilčík tak přivedl nejen k řemeslu další pokračovatele rodinné řemeslné tradice, ale také založil Muzeum řeznictví ve Valašském Meziříčí. „Jeho smyslem je připomenout bohatou řeznickou tradici v regionu. „Návštěvník tady pozná celou historii vývoje řeznického řemesla na Valašsku," uvedl krátce před jeho otevřením.

ZÁŽITKOVÉ MUZEUM

Unikátní zážitkové muzeum v samotném srdci Valašska, připomíná výjimečné postavení řeznického řemesla v tomto regionu a odkazuje na vynikající kvalitu místních uzenářských i masných výrobků.

Při exkurzi muzeem se dozvíte vše o pravé poctivé zabijačce. Zhlédnete jedinečnou expozici historie řeznického řemesla i živou interaktivní výstavu řeznických strojů a vybavení, ale také třeba film z historie a současnosti řeznického řemesla na Valašsku. A to není všechno…

ZABIJAČKOVÝ WORKSHOP

„Začíná to štamprlí,“ usmívá se v úvodu exkurze za historií řeznictví na Valašsku manažerka muzea Blanka Šustáčková. Podle ní si ve zdejší expozici od ledna 2019 mohou zájemci za 1600 korun zaplatit nový workshop  - výrobu zabijačkových specialit. V úvodu zhruba tříhodinového školení získají sedm kilo surovin na jejich výrobu. Pod dohledem zkušeného mistra řezníka se naučí, jak mají toto maso a další suroviny zpracovat na tlačenku, jitrnice i jelítka. „Tuto vlastnoručně vyrobenou výslužku si pak odnesou domů," popsala manažerka muzea s tím, že stejně jako v reálném životě začíná každá zabíjačka štamprlí, tak účastníci tohoto novinkového programu tak začínají také.

„Půjde o zajímavý, netradiční zážitek, první termín pro návštěvníky máme naplánován na 11. ledna,“ popsala nový program pro návštěvníky manažerka muzea.

Za vznikem Muzea řeznictví ve Valašském Meziříčí stojí Karel Pilčík – majitel MP Krásno a.s., který je dalším pokračovatelem rodinné řemeslné tradice, která má již 150 let.

EXKURZE S POHOŠTĚNÍM

Provozovatelé atraktivní expozice doufají, že se muzeum stane kulturním a společenským centrem, které upevní dobré jméno řeznického řemesla a také rozšíří povědomí o výjimečných kvalitách uzenářských výrobků z Valašska. Muzeum svým návštěvníkům také nabízí exkurze s ochutnávkou uzenin z MP Krásno a místního Řeznictví H+H, které pak mohou zapít nefiltrovanou dvanáctkou Řeznický lev z minipivovaru Paličák. Součástí prohlídky muzea je kvalitní filmová projekce. Film o historii řeznictví na Valašsku pro muzejní projekci natočili tvůrci valašského filmu Děda a slovem jej provází místní uznávaný umělec František Segrado.

I samotná expozice muzea je „interaktivní“, vždyť se zde dávají do pohybu řeznické stroje z dob první republiky -  soubor zde nazývají transmise.

Pohonnou jednotkou mlýnků, řezaček a kutrů je motor Slavia z Napajedel, který je pomocí kožených řemenů napojen na hřídel, která se otáčí a pohání jednotlivé stroje, které jsou na ni napojeny.  „Transmise se po první republice přestala využívat a byla nahrazena elektrifikací. Stroje tak byly nahrazeny těmi s vlastním elektromotorem,“ připomněla manažerka Muzea řeznictví.

Doplnila, že za tři roky, kdy muzeum bylo otevřeno pro veřejnost, se do jejího povědomí již zapsalo a každý rok toto místo navštíví více jak desítka tisíc zájemců.

„Většina lidí, co sem jezdí, je nadšená. Návštěvníci vzpomínají u filmu na své mládí, kdy často někteří z nich zabijačky pamatují ještě jako děti,“ doplnila Blanka Šustáčková.

Zmijovka, flanelová košile se vzorem pepita. Zástěra, dobrá nálada a úsměv. Takoví byli řezníci na Valašsku. Takoví, i když už možná bez legendární zmijovky, jsou tady stále. Móda se zkrátka mění, ale recepty naštěstí zůstávají, stejně, jako před sto lety.

 

Muzeum řeznictví
Hranická 430/34, Valašské Meziříčí

+420 739 680 268

www.muzeumreznictvi.cz

Otevírací doba:

Po–Pá:

8:00–16:00

Sobota:

exkurzi nutno objednat

Neděle a svátky:

zavřeno

Exkurze je po domluvě možné objednat i mimo vyhrazenou otevírací dobu.

 

Zdroj: redakce

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz