Štamgast & Gurmán

Vánoční tip: Jak na jemné a křupavé kuřecí řízečky?

Vánoční tip: Jak na jemné a křupavé kuřecí řízečky?

20. 12. 2018 - Štědrý večer se pomalu blíží a s ním řešíme i samotnou přípravu vánoční tabule. Většina z nás si stále pochutná na rybách, lososu nebo tradičním kaprovi, ale na štědrovečerním stole už má své místo i kuřecí řízek, který nás žádnými kousky malých kůstek nepřekvapí.

Sváteční řízky by měly být jiné, než jak je celý rok známe, něčím jedinečné. Stejně jako večeře, na kterou se všichni těšíme celý rok, a na které si hodláme v klidu a v kruhu blízkých pochutnat. Jak toho ale jen docílit? Všechno je jen o přípravě a samozřejmě kvalitních surovinách.

 

Postup a ingredience

* 500 g kuřecích prsou (Drůbežářské závody Klatovy)

* Cca 100 g hladké mouky

* Cca 100 g strouhanky

* 2 vajíčka

* 4 PL piva nebo mléka

* sůl

* olej na smažení

* 2 lžíce másla

Maso očistíme od blanek a rozdělíme na 3 části. Nejprve odřízneme malé prsíčko, které se takřka samo z velkého prsa odděluje. Potom velké prso ještě z vyšší části prořízneme, tak aby oba řízky byly téměř stejně vysoké. Nakonec nám z jednoho prsa zůstanou dva větší řízky a jeden malý. Postup u ostatního masa zopakujeme.

Přes utěrku nebo přehnutý pečící papír maso naklepeme paličkou. Snažíme se o rovnoměrné plátky masa, které ale nebudou tak tenké, aby se protrhly. Maso oselíme, trochu opepříme a dle chuti můžeme přidat i bylinky. Připravíme si tři hluboké talíře. Do prvního nasypeme hladkou mouku, do druhého rozklepneme vajíčka a rozmícháme je s trochou světlého piva nebo mléka. Do třetího hlubokého talíře nebo misky si připravíme strouhanku.

Maso postupně tradičním způsobem obalíme. Postup můžeme ještě jednou zopakovat, abychom docílili opravdu křupavého trojobalu. Potom už obalený plátek jen trochu oklepeme. Mezitím si ještě předehřejeme troubu na 150 stupňů.

V široké velké pánvi rozehřejeme olej, který by měl sahat minimálně do poloviny jednoho většího řízku. Dovnitř hodíme na zkoušku malou špetku strouhanky, abychom poznali, kdy je čas řízky do oleje ponořit. Ve chvíli, kdy olej začne okolo strouhanky pěnit, můžeme maso vložit do rozehřáté pánve.

Až maso ze spodní strany lehce zezlátne, můžeme ho otočit. Ve chvíli kdy bude i druhá strana lehce dozlatova, vyjmeme várku předsmažených řízků a vložíme si je buď do pečícím papírem vyloženého nebo máslem vymazaného pekáče a potom rovnou do vyhřáté trouby. Za stejné teploty, nebo i za maličko nižší, necháme řízky 20 minut dojít.

Už nezbývá než popřát více než dobrou chuť a krásné prožití vánoční svátků!

 

Zdroj: Michaela Janoušková, Crest Communications a.s.
Redakčně kráceno

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz