03. 01. 2019 - Žádná jiná země nemá tak bohatou historii dezertů jako Francie. Ať už je řeč o lahodném crème brûlée, sladkých macarons nebo třeba éclair, všechny patří k zemi galského kohouta stejně neodmyslitelně jako Eiffelovka, kvalitní víno a vynikající sýry.
Crème brûlée – klasika, která omámí všechny smysly
V žebříčcích popularity atakuje první příčky. Crème brûlée je teplý dezert ze žloutku, cukru, smetany a vanilky, který nestárne. Jedním z hlavních důvodů, proč tuto sladkost tolik milujeme, je typické křupnutí karamelového povrchu, které si oblíbila i Amélie z Montmartru. Vyzkoušejte náš recept na Crème brûlée!
Tip: pořiďte si sadu na créme brûlée, která obsahuje flambovací pistoli i misky.
Macarons aneb všechny barvy duhy
Sladké macarons byly odjakživa spojené s romantickou láskou. Kořeny mají už ve středověku a největší popularitu získaly v 19. století. Dnes sbírají úspěch hlavně na Instagramu. Vždyť kdo by nemiloval dokonalé fotky malých, symetrických a různobarevných makronek? Vyzkoušejte náš recept na Makronky.
Éclair – láska na první pohled
Éclair je dezert z odpalovaného těsta, které se plní krémem a pokrývá polevou. Polodlouhý dezert se nejčastěji objevuje v příchuti čokoláda a káva, ale setkáte se s mnohem širší nabídkou.
Saint-honoré – klasika se šlehačkou
Mezi klasiku sladké francouzské kuchyně patří i oblíbený saint-honoré. Listové nebo linecké těsto spolu s odpalovaným těstem je plněné cukrářským krémem, šlehačkou a karamelem. To, co zní a vypadá dokonale, je také složité na přípravu. Jakmile se ale do dezertu saint-honoré pustíte, nebudete litovat.
Paris–Brest – památka na cyklistický závod
Dezert z odpalovaného těsta plněný crème au praliné (obdoba žloutkového krému s mandlemi a ořechy) je přímo rajským potěšením. Posypání mandlovými plátky je tečkou na závěr, která z kulatého dezertu dělá jedinečný pokrm. Paris–Brest vznikl na začátku 20. století k příležitosti cyklistického závodu z Paříže do Brest.
Canelés s rumem k snídani
Specialita z Bordeaux – tento měkký dezert ochucený vanilkou a rumem neodmyslitelně patří k základům francouzské kuchyně. I přes obsah alkoholu se tradičně jí k snídani anebo se konzumuje jako dokonalá sladká tečka po obědě či večeři. Skvěle se pojí také se sklenkou dobrého vína.
Vyrážíte na cesty do Francie nebo si jen chcete kousek této nádherné země přenést domů? S lahodnými dezerty se vám to podaří. Zkuste si je připravit sami a užijte si dokonalou chuť, kterou nic nepřekoná.
Zdroj: www.vseopeceni.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.