Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Zvítězte nad marcipánem jednou provždy

Zvítězte nad marcipánem jednou provždy

04. 01. 2019 - Kdo by nemiloval sladký a jemný marcipán? Možná ten, kdo se s ním někdy pokoušel pracovat. Marcipán totiž umí pořádně potrápit.

Stačí ale znát pár jednoduchých triků a jde to jako po másle. Poradíme vám, jak v boji s marcipánem konečně zvítězit.

Něco málo o marcipánu

Marcipán má za sebou velmi zajímavý příběh. Než se dostal až do našich cukráren, musel urazit dlouhou cestu z Orientu. Právě tam totiž vznikl. Přes Španělsko a Portugalsko poté putoval do Evropy, kde se okamžitě stal velkým hitem. V té době si na něm směli pochutnávat jen ti nejurozenější. Tyto časy jsou už naštěstí dávno za námi – dnes si lahodný marcipán může dopřát každý. Připravit si ho navíc můžete úplně sami.

Připravte si doma pravý marcipán

Marcipán je sladká hmota, která vzniká promícháním mandlového prášku a cukru. V některých receptech je do této směsi přidáván ještě med nebo vaječný bílek. Obecně platí, že čím větší množství mandlí, tím je kvalitnější. Hotovou hmotu samozřejmě můžete koupit v obchodě, složitá ale není ani jeho domácí příprava. I v domácích podmínkách je možné vytvořit různě barevné hmoty – stačí jen přidat potravinářské barvivo.

V některých receptech se mandle nahrazují sušeným mlékem – v takovém případě už se jedná spíše o mléčnou hmotu s marcipánovou příchutí. Ta je také často označována jako falešný marcipán.

Jak pracovat s marcipánem?

Práce s marcipánem není žádná věda. Musíte jen vědět, jak na to. Základem je připravit hmotu správné konzistence. Marcipán by měl být hladký, lesklý a určitě by neměl lepit. Při přípravě marcipánu je vhodné prosít všechny sypké suroviny – zabráníte tím vzniku drobných hrudek, které by mohly zkazit výsledný dojem.

Vytvořením dokonalé hmoty to však zdaleka nekončí. Teď ji ještě musíte správně využít. Marcipán se nejčastěji používá na potahování dortů nebo výrobu marcipánových figurek. Pokud se chystáte potahovat dort, je třeba jako podklad zvolit tuhý, máslový krém, protože jinak umístěním na šlehačkový nebo podobný krém vznikne nevzhledná, rozmočená hmota. Je totiž velmi citlivý na vlhkost. Chcete vytvářet růže, postavičky nebo jiné ozdoby na dorty? Figurky je vhodné nechat pár dní na vzduchu – tím dosáhnete jejich vyschnutí a zachování tvaru. S krásně potaženými dorty ozdobenými marcipánovými figurkami se poté stanete hvězdou každé narozeninové oslavy.

Zdroj: www.vseopeceni.cz
Ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz