24. 06. 2019 - Mrazivé dny a dobrý koktejl na zahřátí. To je kombinace, která snad nikdy neomrzí.
Když si ještě navíc přimyslíte praskající krb, příjemnou hudbu či film a bílo za oknem, jedná se jistě o představu ideálně stráveného zimního večera. A čím jej ještě doladit? Přece skvělým koktejlem na zahřátí. Zapomeňte však na klasiky jako je grog a svařák a zkuste se odměnit něčím chuťově zajímavějším. Kombinace vodky s medem a citrónem, nebo skotská whisky v doprovodu vína a koření či likér s čokoládou a chilli vás rozhodně nezklamou.
Hot Toddy na bázi vodky
Ingredience na 1 drink:
* 4 cl vodky Smirnoff
* 1-2 lžičky medu (podle chuti)
* 1 cl čerstvé citronové šťávy
* 15 cl horké vody
* 2-3 plátky čerstvého zázvoru
* citrón, hřebíček
Postup:
1. Do varné sklenice na horké nápoje přidávejte postupně všechny suroviny.
2. Důkladně promíchejte.
3. Dozdobte hřebíčkem zapíchaným v citrónu a servírujte.
Svařené víno s whisky
Ingredience na 4 drinky:
* ½ pomeranče
* ½ citronu
* 2 mandarinky
* 75 g třtinového cukru
* 3 hřebíčky
* ½ tyčinky skořice
* 1 bobkový list
* 1 vanilkový lusk
* 1 badyán
* špetku muškátového oříšku
* 75 cl červeného vína
* 10 cl Johnnie Walker Black Label
Postup:
1. Citrusy důkladně opláchněte.
2. Z pomerančů, mandarinek a citronu vykrájejte dužinu. Z odřezků vymačkejte přebytečnou šťávu a spolu se slupkami ji vložte do pánve. Vsypte cukr a nechte jej rozpustit.
3. Přidejte koření, zakápněte trochou vína a svařte, aby se všechny chutě a vůně uvolnily. Jakmile začne směs houstnout/sirupovatět, je hotovo.
4. Zbylé víno s whisky Johnnie Walker ohřejte, ochuťte kořeněným sirupem a podávejte.
5. Dozdobte sušeným ovocem, například sušeným plátkem pomeranče či citrónu.
Horká čokoláda se sušeným chilli
Ingredience na 1 drink:
* 4 cl Baileys Original
* 10 cl horké čokolády
* šlehačka
* čokoládové vločky, marshmallow a sušené chilli
Postup:
1. Čokoládu ohřejte na slabém plameni a pro její zjemnění přidejte kapku mléka nebo smetany.
2. Do sklenice si odměřte 4 cl likéru Baileys Original a až bude čokoláda dostatečně horká, přilijte jej.
3. Na vrch přidejte šlehačku, ozdobte čokoládovými
vločkami, marshmallow a sušenou chilli papričkou, která podtrhne celkovou chuť.
Zdroj: Sylvie Micková, PR.Konektor
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.