01. 02. 2019 - My z Titbitu milujeme chuť, to je naše hlavní krédo. Před nedávnou dobou jsme se rozhodli chuť i zachraňovat.
Neradi plýtváme a velmi nás trápí, když vidíme, jaké množství ovoce a zeleniny z různých důvodů končí v koši. Ale abychom byli přesní – myslíme tím často krásné, zralé plody. Často stačí totiž jen opravdu málo – občas jen produkt nesplňuje parametry do regálů, přepravek či vaniček, je moc malé, velké, krátké, baculaté anebo naopak úplně nejlepší - nejzralejší a nejsladší a přesto ho už nedokážeme prodat a nakonec zmizí v bio kontejneru. Také si říkáte, jaká je to škoda?
„Pravidelně si beru přebytky ovoce a zeleniny domů a používám ho k běžnému vaření, vyrábím si rajčatová pyré, zkoušel jsem ajvar, ratatouille, různé džemy a omáčky a často paradoxně z těch nejchutnějších plodů", říká majitel Vojta Havránek.
A tak jsme si řekli dost. Potkali jsme se s palírnou a lihovarem v Bohuslavicích a dodali jim naše voňavé exotické ovoce, aby tak vznikla Mangovice nebo Granátovice.Pronajali jsme si kuchyňské prostory a začali vyrábět nejrůznější omáčky, chutney či pasty. Stále je u nás na prvním místě chuť, zachraňte jí s námi.
Abychom byli přesnější, pro představu uvádíme pár čísel. Naším cílem je dosáhnout alespoň 10 % zachráněných produktů z celkového množství bio odpadu ve společnosti Titbit. Celkové množství bio odpadu za loňský rok bylo 404 tun, nicméně 4,2 % se nám podařilo zachránit. Vzhledem k tomu, že program Titbit beze zbytku stál na startovní čáře především v září loňského roku, považujeme to za tak krátký časový úsek za velký úspěch. Na výrobu všech produktů z řady Titbit bezezbytku jako jsou níže popsané chutney, omáčky a pálenky bylo dohromady použito cca 17 tun zachráněného ovoce a zeleniny.
Více informací najdete na: www.titbit.cz/bezezbytku
Zdroj: Tereza Hrušková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.