Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Z Lyonu si český kuchařský tým veze cenu za nejlepší chod z vepřového masa!

Z Lyonu si český kuchařský tým veze cenu za nejlepší chod z vepřového masa!

05. 02. 2019 - International Catering Cup je jednou z nejprestižnějších gastronomických soutěží na světě. Uskutečnila se v kolébce gastronomie ve francouzském Lyonu od 25. do 26.1. 2019.

Zúčastnilo se jí 12 špičkových kulinářských týmů z celého světa (Kanada, Singapur, USA, Francie, Mexiko...) Soutěž je součástí světové výstavy Sirha.

Český tým...

Již popáté se této soutěže zúčastnil i tým špičkových českých šéfkuchařů. Stejně jako v roce 2015 tento tým v podstatě ve stejném složení vybojovalcenu za nejlepší chod z vepřového masa. “Stali jsme se vlastně nejúspěšnějším týmem v přípravě pokrmů z vepřového masa. Ze šesti ročníků jsme tuto cenu získali dvakrát. Mám z toho velkou radost.”, říká Radek David, člen týmu.

“Výborné bylo, že jsme zaujali naším jídlem z vepřového masa. Přeci jen, je to naše národní chlouba. Všechny týmy připravovali plněnou vepřovou kotletu s kostí. My jsme ji plnili rajčaty a sušenou šunkou. Ke kotletě jsme podávali polentu, kroketu z vepřového masa, topinamburové pyré a dvě omáčky ”, říká Jan Horký, který právě chod z vepřového masa připravoval.

Jak to funguje?

Jak název napovídá, Catering cup je soutěž v přípravě pokrmů servirovaných formou bufetu. Jídla se připravovala den předem (25.1.). Ve 12 otevřených kuchyních za přihlížení několika tisíc diváků byly pokrmy dokončovány a prezentovány až ve finální den soutěže 26. ledna. “Atmosféra přímo na výstavišti se opět podobala spíše prestižnímu fotbalovému utkání než kuchařské soutěži. Nechybí povzbuzování týmů, vlajky a pořádný hluk. Navíc si ve Francii šéfkuchařů nesmírně váží. I z nás se na těch pár dní staly celebrity”, říká s úsměvem Martin Svatek, člen poroty.

Letošní novinkou byl nákup některých suroviny v obchodě Metro. Všechny týmy si mohli den před hlavním soutěžním dnem nakoupit ovoce a zeleninu v hodnotě 100 EUR. Tato novinka International Catering Cup opět více přiblížila nejslavnější kuchařské soutěži Bocuse d’Or.

Kdo hodnotil?

Porota byla složená ze špičkových šéfkuchařů. Členem poroty je vždy i jeden zástupce každého soutěžícího týmu. Hodnotí se různé aspekty práce (práce se surovinami, technika práce, technologické postupy,...), ale nedjůležitější je originalita a chuť pokrmů. Neméně důležité je dodržení zadání a estetický dojem. Všechna jídla jsou všemi porotci degustována.

 

Zdroj: Radek David, Executive Chef

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz